Tíz kórus érkezett

2022.05.08. 14:00

Viva la musica! Nagy sikert hozott szombaton a III. Concordia Kórusfesztivál

Sokszínű repertoárt felvonultató énekkarok, ragyogó tekintetű, a színpadon állva és a széksorokban ülve is daloló kórustagok és a „porondmester” – Szilágyi Miklós hívó szavára dalra fakadó vendégek – igazi öröméneklést és fesztiválhangulatot hozott a III. Concordia Kórusfesztivál.

Tóth Kata

Forrás: Ohr Tibor

Az idén is tíz kórus érkezett a szombati fesztiválra – kettő szombathelyi, három kőszegi, a többiek Szentendréről, Mosonmagyaróvárról, Sopronból, Halásziból, Keszthelyről utaztak Kőszegre, hogy megmutassák, hol tartanak a kórusmunkában. Délelőtt minikoncertekkel léptek a közönség elé. Az eredetileg a vár belső udvarára tervezett délutáni program az időjárás miatt kényszerűen a Lovagterembe költözött. A mosonmagyaróvári Vissz-Hang Vegyeskar színpadra lépésekor kapcsolódtunk be a műsorfolyamba. 

Karvezetőik, Kiss Veronika és Szodfridt Gyula elmondták, második alkalommal is nagy örömmel jöttek. Népdallal, népdalfeldolgozással és Bartók-művel, a Bolyongással is készültek. Előttük-utánuk, a kórusok közötti összekötő részekben Szilágyi Miklós karnagy-műsorvezető-showman énekeltette a közönséget. A soproni Fidelissima Vegyeskart – lévén a karnagyuk – ő vezényelte. Előadásukban elhangzott Szokolay Sándor Locarnói motettája, Székely asztali áldás Berkesi Sándor feldolgozásában és Lerch István– Horváth Attila Az légy, aki vagy szerzeménye is. A szentendrei Musica Beata Vegyeskart zongorán kísérte Wolf Péter zeneszerző. Őket Praetorius dalával, a Viva la musicaval köszöntötték a kórusok.

A házigazda 163 esztendős Concordia-Barátság Énekegyesület litván, amerikai és spanyol szerzőktől is énekelt, utána jött a Mi kéne még? a Kéglidal és az Azért vannak a jóbarátok. Leköszönt elnöküknek, Szilágyi Imrének Szilágyi Miklós karnagy köszönte meg a munkáját. Egyúttal bemutatta új elnöküket, Ősz Henriettet, aki úgy fogalmazott: – Minden kórus életében előfordulnak nehézségek. Van, amelyik a hangját keresi a betegségek miatt, vagy a lemorzsolódás miatt kórustársakat. 

Mások a karnagyukat, elnöküket. A Concordia, amely négyszólamú vegyes karból az ősszel váltott háromszólamú kórussá, most felkészült, lelkes fiatal karnagyával új repertoárt épít. Záróakkordként következtek az összkarok: a kőszegi koncert-fúvószenekar segítségével 250 dalos zengette meg Uwe Scheer és Tóthárpád Ferenc Kőszegi Polgári Indulóját, majd Bárdos Lajos–Malachowsky László legendás Kőszegi énekét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában