Kijáró

2022.06.11. 10:00

A kismartoni Esterházy-kastély nyáron sem hagyja program nélkül a kultúra iránt érdeklődőket

Állandó kiállításaikon kívül néhány napja egy különleges bemutatót az egykori helyi zsidó közösségeknek szenteltek. Emellett idén is lesz nyári matiné, amelyben, a korábbi évekhez hasonlóan Joseph Haydn zenéjével ismerkedhetnek a hallgatók autentikus környezetben.

Polgár Patrícia

Idén nyáron a kismartoni Esterházy-kastély egy érdekes időszakos kiállításnak és a hagyományos nyári matinénak is otthont ad

Forrás: Shutterstock

A mai Burgenland területén már a 14. és 15. században is jelen volt a zsidóság. Ezek a közösségek azonban csak a 18. század elején virágoztak fel, amikor az Esterházy hercegi család átvette azok pártfogását. Ebbe az úgynevezett „hét közösségbe” tartozott Kismarton/Eisenstadt, Nagymarton/ Mattersburg, Kabold/Kobersdorf, Lakompak/Lackenbach, Sopronkeresztúr/Deutschkreutz, Boldogasszony/ Frauenkirchen és Köpcsény/ Kittsee. 

A kismartoni Esterházy-palota Moreau-termében egy több hónapon át megtekinthető kiállítást szentelnek ezeknek a közösségeknek. A kiállítást az Esterházygyűjtemények igazgatói, Bayer Flórián és Kopp Margit, valamint Felix Tobler történész állították össze. A tárlatban korábban szinte ismeretlen történelmi dokumentumok és kiadványok láthatók, amelyek sokrétű betekintést nyújtanak az akkori zsidóság életkörülményeibe, közösségi létébe – olvasható a burgenland.orf.at hírportálon. 

Az Esterházy-védnökség 1739-től 1848-ig létezett. Érdekesség, hogy a zsidó közösségek Esterházy fejedelemnek védőadót fizettek a pártfogásért cserébe. A „Schewa Kehilot – A zsidó hét közösség az Esterházy hercegek alatt” című kiállítás október 2-áig látogatható. Az idei Nyári matinén ismét Joseph Haydn zenéje kerül a középpontba abban a kastélyban, ahol egykor a zeneszerző alkotott. Júliusban és augusztusban minden csütörtökön és pénteken 11 órakor a Joseph Haydn Brass és a Haydn Quartett zenél az Esterházy-kastély matinékoncertjein. Az előadások lehetőséget nyújtanak arra, hogy a Joseph Haydn zenéjét az alkotásuk megszületésének eredeti helyszínén élvezzék – a zenei géniusz ugyanis nem kevesebb, mint négy évtizeden át az Esterházy-udvarban zenélt és komponált. Az Esterházy-kastély adott otthont számos műve ősbemutatójának is – olvasható az esemény leírásában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában