Kijáró

2022.06.23. 07:00

A Rábavidék eleven, fejlődő közösségeiért - A szlovén államiságot ünnepelték Szentgotthárdon

A szlovén állam létrejöttének 31. évfordulóját ünnepelték tegnap a Szlovén Kulturális és Információs Központban. Az ünnepi programot a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusa és a Magyarországi Szlovének Szövetsége szervezte.

Tóth Judit

Dejan Židan államtitkár mondott beszédet a szentgotthárdi ünnepségen

Forrás: Szendi Péter

Az ünnepség Szlovénia és Magyarország himnuszával vette kezdetét, majd Dejan Židan, Szlovénia Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztériumának államtitkára mondott beszédet. – Mi, szlovének sokáig álmodtunk arról, hogy önálló államunk legyen. Fiatal ország polgárai vagyunk, ezért különösen nagyra értékeljük a küzdést, az elhivatottságot, amel - lyel kivívtuk önállóságunkat. Bár nemzetünk nem túl nagy létszámú, de annál bátrabb, és annál nagyobb a szíve. 

Megbecsüljük a saját nyelvünket, kultúránkat, amelyet átörökítünk egyik generációról a másikra, ezért is van az, hogy sok mindent sikerült elérnünk az utóbbi években – mondta az államtitkár, majd kitért korunk nagy kihívásaira is, többek között a klímaváltozásra, amely globálisan az egyik legnagyobb veszélyt jelenti napjainkban. Mint mondta, Szlovénia azon országok közé sorolható, amelyek élen járnak a klímaváltozás elleni harcban, hiszen ez a probléma nem oldódik meg magától: sokat kell tenni az ügy érdekében. Mindemellett Dejan Židan hangsúlyozta azt is, hogy amint szlovének élnek szerte a világban, ugyanígy Szlovénia területén is jelen vannak más nemzetek: 

– Mi arra törekszünk, hogy a Rábavidéken élő közösség ne csak megmaradjon, hanem fejlődni is tudjon. Fontos számunkra az is, hogy a Muravidéken élő magyar nemzeti közösség tagjai ugyancsak biztonságban érezzék magukat. Ezért is örülünk nagyon annak a projektnek, amely párhuzamosan mindkét ország részéről támogatást nyújt ezeknek a közösségeknek. A véleményem az, hogy közös akarattal minden megvalósulhat, amit eltervezünk, csak pozitív hozzáállás kell hozzá – mondta az államtitkár, aki zárszóként felhívta a figyelmet az őszi népszámlálásra: szeretnék elérni, hogy minél többen vallják magukat a szlovén közösséghez tartozónak.

 A szónoki beszéd után látványos és színvonalas szlovén nyelvű kulturális műsor következett, majd Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja és Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke köszönte meg a részvételt a szépszámú ünneplőnek. A szlovén állam megalakulásának harmincegyedik évfordulójára rendezett ünnepségen a szentgotthárdi szlovén központban – a szlovén közösség tagjai és a települések polgármesterei mellett – jelen volt dr. Aleksander Jevšek, a Szlovén Köztársaság fejlesztési és európai kohéziós politikáért felelős minisztere, dr. Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete, Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének parlamenti szószólója, Robert Kojc, a Határon Túli Szlovének Hivatala képviselője, Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, Máthé László Eduárd, Magyarország lendvai főkonzulja, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere és dr. Orbán István, a Szentgotthárdi Járási Hivatal vezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában