Megkérdeztük a polgármestert

2022.06.28. 18:00

Átmenetileg szünetel a helyi autóbuszos személyszállítás Bükön – Új közbeszerzést írtak ki

Eredménytelen volt a közbeszerzés, így átmentileg szünetel az autóbuszos személyszállítás a kisvárosban. A szolgáltatás várhatóan ősztől indul újra.

Horváth László

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a büki önkormányzat a napokban tette közzé, hogy idézzük: Bük Város Önkormányzata és a Büki Lokomotív Kft. között létrejött "Vállalkozási keretszerződés alapján Bük közigazgatási területén helyi, autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatás ellátása 2." tárgyú keretszerződés 2022. június 30-án lejár. A folyamatos személyszállítási közszolgáltatás ellátása ügyében Bük Város Önkormányzata sajnálatos módon - ajánlatok hiányában - eredménytelen közbeszerzési eljárást folytatott le. Ennek figyelembevételével a településen 2022. július 1-től határozatlan ideig a személyszállítási közszolgáltatás szünetel. 

Az ügy hátteréről dr. Németh Sándor polgármestert kérdeztük. 

- A megkötött szerződés június 30-ig szólt, éppen ezért már hetekkel korábban kiírtuk a közbeszerzést – közölte a polgármester. – Egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett. Így győztest sem hirdethettünk. Az új közbeszerzést már ismételten megjelentettük. Reméljük itt már sikerrel járunk, és úgy számolunk, hogy ősztől ismét biztosíthatjuk a szolgáltatást. 

Mint megtudtuk, a közbeszerzési törvény lehetővé teszi, hogy ilyen helyzetben az átmentei időszakra a korábbi szolgáltatót bízzák meg. Ám, a magas üzemanyag árak miatt, érhető módon a cég ezt nem fogadta el. Arra pedig nincs lehetőség, hogy a különbözetet átvállalja az önkormányzat hiszen, a még érvényben lévő szerződés tartalmától nem lehet eltérni. 

- A személyszállítás nem kötelező önkormányzati feladat – folytatta dr. Németh Sándor. – Városunkban már évtizedek óta működik ez a rendszer. A buszok egyik végállomása a vasútállomásnál, a másik pedig a gyógyfürdőnél van. Az elmúlt időszakban forgalomszámlálást tartottunk. Azt tapasztaltuk, hogy a járatokon többségében a helyiek utaznak. Az önkormányzat éves szinten egyébként tízmilliós nagyságrendű támogatást biztosított a szolgáltatást végző cégnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában