A lakosok biztonságáért

2022.06.29. 10:36

Az allergiás reakció sürgősségi kezelésére szolgáló EpiPeneket szerzett be Csepreg - fotók

vaol.hu

Forrás: Dr. Tarsoly Ádám

Felgyorsult világunkban sajnos egyre több veszélynek vagyunk kitéve, és egyre több a balesetek száma is. Ezért tartjuk fontosnak, hogy minél többen tudják, hogyan kell elsősegélyt nyújtani, és mit kell tenni, addig amíg a szaksegítség megérkezik. Ezek egyszerű beavatkozások, amik életmentők lehetnek - olvasható Horváth Zoltán, Csepreg polgármesterének közösségi oldalán.

Június 21-én városunkban elsősegélynyújtási ismeretek témában 2 gyakorlati jellegű előadás zajlott, az egyik az oktatási intézmények dolgozóinak, pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, a másik pedig a Baba-Mama Klub keretében a kisgyermekes szülők számára.

Horváth Balázs, mentőtiszt nagy szaktudással, gyakorlati tapasztalattal és közérthetően, ábrákkal, eszközökkel adta át tudását. Szó volt az egyszerű balesetekről, sebekről, sérülésekről, súlyosabb állapotokról, fulladásról, eszméletvesztésről, az életjelenségek megszűnéséről. A fulladás, szívmegállás esetén szükséges teendőket ambubabán mutatta be, és a résztvevők gyakorolhatták az újraélesztést.

A téma aktualitását az is adta, hogy Csepreg önkormányzata, a város lakosai, és gyermekei részére 4 db EpiPent szerzett be. Ezen eszközök rovar, étel, gyógyszer és egyéb allergének által kiváltott heves allergiás reakció sürgősségi kezelésre szolgálnak. Amennyiben az allergén hatására viszketés, nagy kiterjedésű csalánkiütés, az ajkak, torok, nyelv, kezek, lábak duzzadása, zihálás, rekedtség, hányinger, hányás, hasi görcsök jelentkeznek, akkor szükséges az adrenalin szervezetbe juttatása a Pen által.

Az EpiPenekből 2 fajtát szereztek be:

- 30 kg feletti gyermekek és felnőttek számára adhatót,

Ezek az általános iskolában és a tűzoltóságon lesznek munkaidőben elérhetőek.

- 30 kg alatti gyermekek számára adhatót.

Ezek a bölcsődében és szintén a tűzoltóságon, valamint a KSZK (régi iskola, jelenlegi átmeneti óvoda) épületében lesznek elérhetőek.

A polgármester megköszönte Györke Brigitta és Maximovics Veronika intézményvezetőknek, hogy felkarolták ezt a kezdeményezést és biztonságosabbá tették városunkat, valamint Horváth Balázs mentőtisztnek a fenti előadásokat, amelyeket teljesen ingyen vállalt és dr. Tomcsányi Levente gyógyszerésznek a segítő közreműködést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában