Felelős szülők

2022.06.25. 10:00

Az első külön töltött éjszaka vagy vakáció - Ha elmenetelkor sír a gyermek, az átmeneti nehézség

Hogyan készítsük fel gyermekünket az első, szülőktől külön töltött éjszakára? Van-e alsó és felső életkori határa annak, hogy elengedjük a gyermekünket? – erről beszélt legutóbb Bojti Andrea klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus.

Vas Népe

Belefér, hogy egy-egy éjszakát külön töltünk a kisgyermekünktől

Forrás: Shutterstock

– Nincsen ideális alsó és felső korhatára annak, mikor kerüljön sor a külön alvásra. Ha rendszeresen együtt van a csecsemővel a nagyszülő, főleg, ha a kezdetektől kézenfekvő a segítség, általában hamarabb sor kerül arra, hogy nála alszik a gyermek, de óvodáskorig jellemzően már megtörténik, hogy más altatja és marad vele éjszakára, nem csak a szülei. Az igény szerint szoptatott babát nehéz otthagyni éjszakára – csecsemőkorban ez is befolyásoló tényező – mondta a szakember. És hogy van-e felső korhatára az első „külön alvásnak”? 

– Nemritkán már 1., 2. osztályt végzetteknek szerveznek ottalvós tábort. Ha ez tervben van, akár osztályszinten, akkor ezt jó, ha megelőzi egy családon belüli, szervezett „máshol alvás”. Minél felsőbb osztályba jár a gyermek, annál inkább igénye, hogy a kortársaival részt vegyen ilyen táborokban. Nehézség, ha nincs olyan személy, családtag, akihez előtte el lehetne vinni, hogy fokozatosan egyre több időt töltsön ott, majd ott is aludjon. A kicsiknél kérdés az is, hogy mennyivel korábban kezdjük el kommunikálni, ha egy este nem mi altatjuk. Bojti Andrea szerint 3-4 éves korig egy-két nappal előtte vagy aznap reggel elég elmondani racionálisan, higgadtan, hogy mi vár rá, és mi, szülők hol leszünk akkor. (Nem kell ismételgetni a „Jövünk majd érted. Nem hagyunk ott.” mondatokat.) 

Egyrészt, mert még nincs fejlett időérzékük, másrészt mert hajlamosak arra, hogy kiragadva egy részletet, vagy éppen a szülő szorongását átvéve napokig magukban őrlődjenek. Miután elmegyünk, nem törvényszerű, de számíthatunk arra, hogy sír a gyermek – ez a szülőknek szól, és ha jó a kapcsolat a nagyszülőkkel, a gyermek is szeret ott lenni, a szülők pedig bíznak a nagyszülőkben, akkor semmiképpen nem lehet traumaként felfogni. Jó, ha a nagyi sem azt veti fel mindjárt: „akkor hazaviszünk”, mert jellemzően rövid időn belül minden rendben lesz. A megszokott napirendet érdemes-e, kell-e tartani? – ez is felmerült. A pszichológus szerint nagy vonalakban jó, ha megvan, de nem szerencsés szigorúan betartani, mert az köti a nagyszülők kezét. Engedjük, hogy a maguk eszközeivel kezeljék az adott helyzetet. Hogyan tartsuk a kapcsolatot ilyenkor a gyermekkel? 

– Ha kicsi a gyermek – 3-4 év alatti –, és egy éjszakára mennek el a szülők, ez legyen mérlegelés kérdése. Ha nem hiányzik neki, ne hívjuk videotelefonon: sok újdonság történik vele, izgalmasak a programok. Ha több napra megyünk el, beszéljünk 2-3 naponta, hacsak a gyermeknek nincs erre sűrűbb igénye. Ha lehet, ne olyankor hívjuk, amikor fáradt, nyűgös. Inkább, amikor kipihent, és valami történik: például elmennek fagyizni a nagyszülőkkel. Végül – javasolta Bojti Andrea – ne érezzük rosszul magunkat attól, ha egy-egy estét szeretnénk külön tölteni. Normál felnőtt igény ez, hasznos a töltődés és a párkapcsolat szempontjából is. Ráadásul egy családban mindenkinek az igénye ugyanolyan fontos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában