Megemlékezés

2022.06.24. 07:00

Az internáltakra emlékeztek Sárváron - Nyolcvan évvel ezelőtt telepítették ki a muravidéki szlovéneket

A sárvári köztemetőben, a II. világháborús internáló tábor áldozatainak emlékművénél tartottak megemlékezést a muravidéki szlovének kitelepítésének 80. évfordulója alkalmából. 1941 júniusától a volt jugoszláviai területről, az akkori sárvári műselyemgyárba internáltak közel kétezer szlovén foglyot, akik közül több százan életüket vesztették

Pajor András

Az internáltak emlékművénél koszorút helyez el Ivan Koncut, Lendva ügyvivő polgármestere a sárvári köztemetőben

Forrás: Pajor András

A Németh Mihály szobrászművész által készített emlékműnél és az itt elhunytak fejfáinál több mint félszáz túlélő és hozzátartozó is részt vett az ünnepségen. Az emlékműnél koszorút helyezett el dr. Marjan Cencen szlovén nagykövet és Metka Lajnšček főkonzul asszony. Ivan Koncut ügyvivő polgármester vezetésével Lendva önkormányzata, Sárvár nevében Kondora István polgármester, dr. Máhr Tivadar, Szabó Zoltán alpolgármesterek, dr. Bankits László aljegyző és Sütő Károly nyugalmazott aljegyző. 

A szlovén Népfelszabadító Háborús Harcosok Szövetsége képviseletében Joze Vidic és Jani Alic. A beszédekben szlovén részről kiemelték, hogy Sárvár mély őszinteséggel tartja életben az elhurcoltak emlékét és tartja rendben az emlékhelyet. Kondora István úgy fogalmazott, hogy örök emlékül fognak itt állni a táborban elhunytak sírkeresztjei. – Nagyon örülünk, hogy együttműködhetünk Sárvárral és a város polgármesterével. Neki ezúton is szeretnék köszönetet mondani, amiért szépen ápolja az emlékhelyet – mondta Ivan Koncut, Lendva ügyvivő polgármestere. – Szeretném megköszönni Sárvár Önkormányzatának, illetve a szlovén partnereknek, hogy milyen szépen ápolják ezt az emléket. 

Ez tükröződik a két ország, a Szlovén Köztársaság és Magyarország jó kapcsolataiban is. Ezek az emlékművek figyelmeztetések a jövő nemzedékei számára, hogy soha többé ne legyenek ilyen tragikus események – mondta el a megemlékezésen Szlovénia budapesti nagykövete. Az ünnepség végén megkoszorúzták az internáltak emléktábláját, amelyet nemrég helyeztek vissza a régi tábor helyén épült kandallógyári irodaház mellé húzott falrészre. A szlovén szervezők az emlékhely életben tartásáért aranyplakettet adományoztak Kondora Istvánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában