Gasztronómia

2022.06.05. 10:00

Bolláné Irénke kipróbált receptjeiből: szalagos fánk és kelt diós sütemény

Bolla Ferencné Irénke megosztott velünk ünnepi süteményreceptjeiből kettőt.

Hartyányi Gabriella

Bolla Ferencné Irénke sokszor megörvendeztetett már minket. Most fánkot kínál

Forrás: Szendi Péter

Szalagos fánk 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő vagy egy csomag instant élesztő, 5 dkg vaj vagy margarin, 3 db tojás, 6 dl tej, 3 evőkanál cukor, csipet só, zsír vagy olaj a sütéshez. 

Ízesíthetjük rumba áztatott mazsolával, citrom- vagy narancshéjjal, vaníliás cukorral. A megdagasztott tésztát langyos helyen hagyjuk pihenni, amíg a duplájára dagad. Kelés után nyújtótáblán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és egy körülbelül 5-6 centiméter átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Ezután rövid ideig még kelesztjük a fánkokat, majd 160 Celsius-fokos olajban vagy zsírban kisütjük. Sütés után porcukorba forgatjuk. A fánkok közepébe lekvárt is tehetünk díszítésnek.

 Kelt diós sütemény 

Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 30 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg élesztő, 5 dl langyos tej, 10 dkg mazsola, 3 db tojás, 1 teáskanál só, 1 dl olaj, 20 dkg dió. 

Az élesztőt 1 dl tejben, 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A tojásokat szétválasztjuk, sárgájába keverünk 3 evőkanál cukrot, beletesszük a maradék tejet, a lisztet és a sót. Ehhez hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a galuskatésztánál kicsit hígabb legyen. Ha már jól kidolgoztuk, az olajat és a mazsolát is hozzákeverjük. Meleg helyen egy óráig pihentetjük. Egy 25x35 cm-es tepsit kikenünk vajjal vagy zsírral, liszttel megszórjuk. Beleöntjük a megkelt tésztát, 10-15 percig pihentetjük, és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A diót apróra vágjuk, a tojásfehérjébe keverünk 10 g vaníliás cukrot és 20 dkg cukrot, majd kemény habbá verjük. A habot a forró tészta tetejére kenjük, a vágott dióval jól megszórjuk, 15 percre visszatesszük a sütőbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában