Programok

2022.06.22. 07:00

Dzsesszfesztivál lesz Lamantin-közösséggel Szombathelyen

Megkezdődött a visszaszámlálás a vasárnap startoló, helyileg idén a Weöres Sándorban kibontakozó „Lamantin-boldogságig”, azaz az improvizatív zeneműhely megnyitja június 26-án a 22. Lamantin dzsesszfesztivál kapuit.

Merklin Tímea

A Magyar Jazz Quintet június 29-én lép fel a színház Lamantin Klubjában

Forrás: Improvizatív Zeneműhely

Ebben az évben a fesztivál az anyagi nehézségek miatt szerényebb kivitelezésű, de szokásosan magas minőségű. A vele párhuzamos táborra támaszkodik, azok koncerteznek az együttesükkel, akik mesterkurzust is tartanak; így Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Enrico Crivellaro (gitár), Dresch Mihály (szaxofon), Fekete Kovács Kornél (trombita, rézfúvós, bigband), valamint Válik László (stúdiótechnika, színpadi technika). A koncertek előtt mindig a tábor diákjaiból összeálló együttes lesz az előzenekar, a tapasztalatok szerint ez nekik jó gyakorlás, a hallgatóságnak üde színfolt az élmények sorában. 

– Az Improvizatív Zeneműhely Egyesület körül egy közösség alakult ki az elmúlt húsz év során, amelybe az itt rendszeresen tanító tanárok is beletartoznak, akik számára a szombathelyi Lamantin fesztivál találkozási pont. Számukra és a hallgatóságnak is olyan komoly zenei élményt tudunk nyújtani, hogy a hétköznapi problémákat, nehézségeket, bánatokat elfelejthetik, és beáll egy hétre maga a boldogság – mondta dr. Tímár Péter fő szervező, hozzátéve, hogy neki magának ez egy intellektuális nyaralás, ilyenkor szabadságra megy egy hétre az orvosi praxisából, és átadja magát a kultúrának, a baráti közösségnek. 

A fesztivál idei első estéjén, 26-án 20 órától a Lamantin improvizációs tábor nyitókoncertje lesz, ahol bemutatkoznak a tanárok. Június 27-én, hétfőn 19.30-tól a Dresch Quartet játszik. Június 28-án 19.30-kor bluesest kezdődik: a neves gitáros, Enrico Crivellaro játszik olasz zenekarával. Június 29-én 19.30- tól a Magyar Jazz Quintetet hallhatjuk, benne Szakcsi Lakatos Bélát (Fender Rhodes, billentyűk), Fekete-Kovács Kornélt (trombita). Június 30-án már 19 órakor megkezdődik az Ocsovay Damján Quartet koncertje, utána a Gyárfás-Premecz Organ Trio lép fel. Július 1-jén 19.30-tól a Swiss Army Triplet muzsikál (Spányi Emil – zongora, Jean-Pierre Schaller – basszusgitár, Cyril Regamey – dob). Mint minden estét, ezt is Lamantin Jam zárja. Július 2-án 14 órakor a zárókoncertet a Lamantin improvizációs tábor diákjai adják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában