Játékos nosztalgia

2022.06.23. 17:00

Egy egész termet megtöltenek a retró kisautók és játékok Kőszegen - rengeteg fotó

Nosztalgikus időutazásban lehet részük a ’70-es, ’80-as években születetteknek, ha megnézik a Dr. Nagy László EGYMI-ben nyílt retrójáték-kiállítást. Barabás Krisztián, az iskola pedagógusa és testvére, Zsolt sok száz darabos gyűjteményüket tették közszemlére.

Tóth Kata

Barabás Krisztián a lemezborítók mögött.

Forrás: Unger Tamás

– A kisautók nagy része az enyém. 2008-ban kezdődött az autószenvedély, és néhány éve gyűjtöm a játékokat is. Édesanyámmal és az öcsémmel vigyáztunk a gyermekkori játékainkra, de nagy részüket utólag vásároltuk – mondja a terembe lépve Krisztián. Több mint tíz asztalon gyönyörű rendben, vigyázzban állnak a sorozatok – retró autók a keleti blokkból, Legendás Autók és Rendőrautók, harckocsik –, több közülük talapzaton. Anyaguk, kidolgozásuk szerint értékesebbek és tömegcikkek is.

Nem játékszerek, hanem kiállítási darabok, hangsúlyozza tulajdonosuk. Egy ’80-as évekbeli pedálos szürke Moszkvics tűnik fel, a következő asztalon egy dömper. A Skodák átlátszó dobozban érkeztek – az a 120 L-es is megvan, amin vezetni tanult a gyűjtemény tulajdonosa és a régen előkelőnek számító Lada 2107-es. A tanár úr el nem ad, csak vásárol: egy zöld Latvija kicsinyített mását például, amit a seregben vezetett. A legkedvesebb darabja egy több mint 50 éves felhúzós mini Trabant, amit még a nagypapája kapott egy pesti csoporttól a Kulacs étteremben.

Az EGYMI első épületének 3. emeletén kialakított tárlaton két asztalon az egykori Lemezárugyár termékei: a Kutyaház persely, tolatómozdony, rakodóvonat, csengős mozdony és Roli Zoli, a ’60-as évek közepétől gyártott felhúzhatós játék eredeti dobozában – Barabás Krisztián bontotta fel tavaly a ’79-ben készült darabot. Látunk még diafilmeket és diavetítőt, úti dominót. Szakmákat megjelenítő Igracsek figurákat, műanyag katonákat, csocsót, kislemezeket és régi lemezjátszót, Gazdálkodj okosant, számmérleget, kirakót és diáksakkot. Amikor eljön az idő, dobozokba, onnan a szekrény tetejére kerülnek vissza a kincsek, hogy egy állandó kiállítóhelyről álmodjanak. A kiállítás még előzetes egyeztetés után megtekinthető. Érdeklődni a 06/30 420-12-09-es telefonszámon lehet. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában