Izgalomban a belváros

2022.06.18. 08:00

Fejében vitorlás… - A Bloomsday pénteki izgalmai

A Bloomsday szellemi-művészeti folyama pénteken már második napja tartotta izgalomban a belvárost, minket sem hagyott nyugodni: több ponton nyomára leltünk.

Merklin Tímea

Novák Ildikó és Balogh Enikő az Iseum téren hívtak utazásra

Forrás: Cseh Gábor

Az Iseum előtt a nagy utazás bőröndjét, Bloom kalapját, sétabotját láttuk egy sátornál, cipők, kövek jelezték: a nagy inspirátor erre is járt. A kíváncsi látogatóval két alkotó lépett interakcióba, hogy mi végre is ezen a téren „a lehető legbloomosabb felfordulás”. Novák Ildikó elmondta, hogy így szeretnék közelebb hozni a regényt, ami elég megterhelő olvasmány a mai ember számára szerkezetében, tartalmában és vastagságában is. Ez az installáció segíteni kívánja az értelmezést, és kedvet csinál az elolvasásához. 

Gyerekek, felnőttek kalandoztak itt elolvasva a 18 fejezetet jelző mérföldköveken a címeket. A tükör lényeges elem, hiszen a regény elején is ott van: „Ki választotta ezt az arcot nekem?” – fontos kérdés, hogy mit látunk, ha szembenézünk önmagunkkal, és az a saját arcunk-e. Balogh Enikő elmesélte, hogy jött egy fiatal pár, akik nem ismerték az Ulyssest, és amikor elmesélte nekik, ragasztgattak maguknak itt helyben egy történetet, amivel összehasonlítják majd a könyvet, ha előveszik téli olvasmányul. Akkor talán az is kiderül, hogy mit takar a bőrönd felirata: „pézsmaparfümbe rejtett síri jókedv”. A zsinagóga udvarán Kéner Balázs beszélgetett öt szombathelyi kötődésű írónővel, hogyan lehet kitörni a helyi keretek közül, mennyire számít a marketing. 

A beszélgetés résztvevői voltak: a kalandregényíró Németh Krisztina, a történelmiregény-író Náray Mia és Marton Emma, a meseíró Kőszegi-Arbeiter Anita és Rozán Eszter, aki társadalmi problémákkal foglalkozó könyveket ír. Németh Krisztina elmondta: írói baráti kört hoznak létre egymás szakmai segítésére, lehet hozzájuk csatlakozni. A Bloomsday számos képzőművészeti produkciója között a Schrammel-gyűjtemény földszintjén az ELTE-SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak tárlatán láttuk az egyik legérdekesebb Ulysses-inspirációt. A kiállítás vezető képe, hogy Joyce fejében vitorlások úsznak – ahogy a szerző „átadja magát képzetei belső hullámzásának”, úgy ringatja el a történet számtalan képi variációja a látogatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában