Ritka pillanat

2022.06.20. 07:00

Hatvanöt éve mondott igent a papi hivatásra - Vasmiséjét celebrálta Brenner József Szombathelyen

Vasárnap délután, Úrnapján celebrálta vasmiséjét Brenner József, a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja a Sarlós Boldogaszszony-székesegyházban. Brenner József papi hivatása hatvanöt évvel ezelőtt vette kezdetét.

Polgár Patrícia

Brenner József az úrnapi vasmiséjén

Forrás: Szendi Péter

Arra, hogy vasmisét tartottak volna a szombathelyi székesegyházban, talán még soha, de az elmúlt száz esztendőben egészen biztosan nem volt példa. Brenner József szolgálatát Bagodvitenyéden kezdte meg, majd Lentibe és Vasvárra került. Harminc évig a szaléziaknál szolgált, majd a rendszerváltáskor saját plébániát kapott: Táplánszentkeresztre, majd Kámonba került – ekkor általános helynök is lett. Nyugdíjba vonulását követően egyházmegyei, majd szemináriumi spirituális lett. 

Életének két legmeghatározóbb pillanata talán testvére, boldog Brenner János meggyilkolása, majd boldoggá avatása volt. Bár a szentmisét Brenner József celebrálta, a prédikációt dr. Székely János megyés püspök mondta. Megemlékezett József atya szüleiről, akik olyan a szellemi hátteret biztosítottak gyermekeik számára, aminek következtében mindhárman a papi hivatást választották. Felidézte, hogy a rendszerváltásig egész családjának életét beárnyékolta a kommunizmus, de ezt mindannyian vállalták vallásuk gyakorlása érdekében.

 – A sok szenvedés nem tette őt keserűvé, életét átjárta hitének ragyogása – fogalmazta meg dr. Székely János. A szertartás végeztével Brenner József elérzékenyülve vette magához a szót. Hálát adott családjáért, és köszönetet mondott a vele ünneplőknek. Érdekességképpen elárulta: családjában nagy volt a Szűzanya-tisztelet, így mindhárom fiútestvér második névnek a Mária nevet kapta. Ezzel az okmányirodában nem tudtak mit kezdeni, így a nevet kihagyták József atya igazolványából, és csak első és harmadik keresztneve, a János került bele az okmányba – nevében is őrzi szeretett testvére emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában