Ítélet

2022.06.02. 08:34

Húsznál is több alkalommal törtek be Vas megyei hétvégi házakba, pincékbe - Börtön járt érte

A Sárvári Járásbíróság a büntetett előéletű I. rendű és a büntetlen előéletű II. rendű vádlottak bűnösségét 1 rendbeli nagyobb értékre, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki. Az I. rendű vádlottat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap - végrehajtandó - börtönre, a II. rendű vádlottat halmazati büntetésül 1 év - végrehajtandó - börtönre, 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte őket a magánfelek részére kártérítés megfizetésére

vaol.hu

Forrás: Pixabay

Az I. rendű és a II. rendű vádlottak 2019 tavaszán egy beszélgetésük során megegyeztek abban, hogy nehéz anyagi körülményük miatt jövedelmüket különböző szőlőhegyeken lévő hétvégi házakba, illetve pincékbe történő betöréssel és onnan különböző értéktárgyak jogtalan eltulajdonításával és azok értékesítésével fogják kiegészíteni. A vádlottak 21 különböző helyszínre a II. rendű vádlott által ismeretlen személyektől vásárolt, forgalmi engedéllyel és rendszámmal nem rendelkező, meghamisított egyedi azonosító jelű BMW személygépkocsival utaztak, amelyet minden esetben a II. rendű vádlott vezetett és a személygépkocsit használták az eltulajdonított értékek elszállítására, azonban a gépkocsi időközben már eladásra került - tájékoztat hivatalos oldalán a Szombathelyi Törvényszék. 

A vádlottak a fenti módon, többek között az alábbi bűncselekményeket követték el:
A vádlottak 2019 április eleje és 2019 május 9. napján 18 óra között, közelebbről meg nem határozható időpontban a késő esti órákban, egy drótkerítéssel körbekerített ingatlanra a drótkerítést átvágva bementek, majd a sértett borospincéjének lakórészébe az ablakon keresztül behatoltak, és onnan jogtalanul eltulajdonítottak 1 db alumínium létrát, és a kandalló öntöttvas ajtaját, majd később pedig a pincerészhez mentek, ahol annak bejárati ajtaját feszegetve próbáltak meg bejutni oda, amelytől annak kilincse letörött, majd végül annak ablakán bemásztak és onnan jogtalanul eltulajdonítottak összesen 270 liter házi pálinkát. A vádlottak a bűncselekmény elkövetésével 1.061.000 forint lopási, és 4000 forint rongálási kárt okoztak a sértettnek, amely a nyomozás során lefoglalással és a sértett részére történő kiadással részben, 75.000 forint értékben megtérült, nem térült meg 986.000 forint, és a rongálási kár. A vádlottak a bűncselekmény elkövetésével 986.000 forint vagyoni haszonra tettek szert.

A vádlottak 2019. augusztus 22. napján 16 óra és 2019. szeptember 3. napján 17 óra közötti időben, pontosabban meg nem határozható időpontban egy szőlőhegyen lévő pincébe az emeleti ajtót befeszítve, a sértett tudta és beleegyezése nélkül bementek és jogtalanul eltulajdonítottak onnan 1 db autórádiót, 1 db házi készítésű invertert, 3 db konzervet, 2 db zacskós levest, valamint 2 db halkonzervet. A vádlottak a bűncselekmény elkövetésével 16.040 forint lopási, és 1500 forint rongálási kárt okoztak a sértettnek, amely a nyomozás során nem térült meg. A vádlottak a bűncselekmény elkövetése révén 16.040 forint vagyoni haszonra tettek szert. 

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg I. rendű vádlott és védője kizárólag a szabadságvesztés büntetés végrehajtásának felfüggesztése érdekében, a II. rendű vádlott és védője a szabadságvesztés büntetés végrehajtásának felfüggesztése és a járművezetéstől eltiltás mellőzése érdekében jelentett be fellebbezést.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában