Körkép

2022.06.26. 10:17

Időközi választások Vas megyében: mutatjuk a helyi szavazások eredményeit

Hat helyen volt vasárnap időközi választás.

vaol.hu

20.16.: Bozsokon az előző polgármester, Darabos Béla (független) tavaly áprilisban bekövetkezett halála miatt kellett időközi választást tartani. A polgármesteri tisztségért egyetlen jelölt indult, a független Banga Anikó. Vasárnap 99 szavazatot kapott, ezzel megválasztották a tisztségre. 

Kőszegen egy helyi képviselő, Kiss Zoltán (Fidesz-KDNP) lemondása miatt kellet időközi önkormányzati képviselő-választást tartani. A posztért hárman indultak: Csíki István a Fidesz-KDNP, Bányai Németh Gábor a Momentum Mozgalom, Giczy József pedig a Mi Hazánk Mozgalom színeiben. Zalán Gábor jegyző tájékoztatása szerint Csiki István nyert 256 szavazattal. a Mi Hazánk Mozgalom jelölte 33, a Mi Hazánk jelöltje pedig 39 szavazatott szerzett. A választói névjegyzékben 1234-en szerepeltek, vasárnap összesen 329-en járultak az urnákhoz, és mindössze egy szavazólap lett érvénytelen.  

Sárvár 5. számú választókerületében azért tartottak időközi választást, mert a körzet korábbi képviselője dr. Szabó Gyula elhunyt. A  posztért Németh Róbert, a Fidesz-KDNP jelöltje és Farkas János független jelölt indul. 1535-en adhatták le voksukat a választópolgárok két szavazókörben, a 10-es számú szavazókörben, a Selyemgyár utca 2. szám alatt és a 11-es számú szavazókörben a Dózsa György utca 14. szám alatt. A választást Németh Róbert (Fidesz-KDNP) nyerte, a szavazatok mintegy 83 százalékát, összesen 408 darabot szerzett.  

Porpácon négy független jelölt - Kutasi Krisztián, Süle Ernő, Schimmerné Schweiger Katalin és Borbély Balázs - közül választhattak polgármestert vasárnap. A valasztas.hu adatai szerint 38 szavazattal Schimmerné Schweiger Katalint választották meg a település vezetőjének. Ez egyébként a voksok 42,22 százalékát jelenti.  

Telekesen négy független jelölt indult az időközi polgármester-választáson: Ferencz Csabáné, Kálmán István, Holler Ferencné és Osvald Zoltán. A választói névjegyzéken 408-an szerepeltek. A voksok 47, 35 százalékát, mintegy 116 szavazatot Kálmán István kapott, ezzel őt választották meg polgármesternek. 

20.10.: "Sárváron ma Németh Róbert, a Fidesz jelöltje 82.93%-kal nyert! Köszönjük Sárvár!" - írta ki közösségi oldalára Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője.

Forrás: OHR Tibor

19.55.: Balás Endre, a helyi választási iroda vezetője tájékoztatása szerint este hét óráig az arra jogosult 99 állampolgár közül mindösszesen 43-an adták le szavazatukat, ebből 37 érvényes, hat pedig érvénytelen lett. Az eredmény értelmében a jelenlegi polgármester, Hóbor Kornélia Ilona vezeti tovább Kemeneskápolnát.

19.00.: Bezártak a szavazókörök. Hamarosan mutatjuk, ki lettek a nyertesek.

15.30.: Megtudtuk, minden egyes teleülésen és szavazókörben továbbra is rendben zajlik a választás. Rendkívüli esemény nem történt.

15 órakor Telekesen 41 százalékos volt a részvétel, Sárváron pedig 23 százalék. Porpácon a szavazásra jogosultak 46 százaléka jelent meg az urnáknál, Bozsokon a részvételi arány 20, Kőszegen 16 százalék, Kemeneskápolnán 30 százalékos volt.

12.12.: Nagy volt a nyugalom vasárnap délelőtt a bozsoki szavazóhelyiség környékén. Azt mesélték: a reggeli szentmise után többen jöttek, de egyébként nem nagyon mozgatja meg az időközi választás az itt élőket. Ott jártunkkor Polák Krisztián dobta be szavazatát az urnába. Azt mondta: szeretett volna élni demokratikus jogával, ezért eljött. 

© Cseh Gábor
Polák Krisztián 
Forrás: Cseh Gábor

11.45.: Sárvár 5. számú választókerületében tartanak időközi választást, amelyen Németh Róbert, a Fidesz-KDNP jelöltje és Farkas János független jelölt indul. 1535-en adhatják le voksukat a választópolgárok két szavazókörben, a 10-es számú szavazókörben, a Selyemgyár utca 2. szám alatt és a 11-es számú szavazókörben a Dózsa György utca 14. szám alatt. A választásra azért került sor, mert a körzet korábbi képviselője dr. Szabó Gyula elhunyt.

Forrás: Pajor Andras

A két szavazóhelyiségben rendben zajlik a voksolás. 11 óráig a választók több mint 14 százaléka szavazott. Ez az arány hasonló volt a legutóbbi, 2019-es önkormányzati választás időarányos leadott voksaihoz. A két szavazókörben 19 óra után kezdik meg a voksok összeszámolását.

10.00.: Mint arról portálunkon beszámoltunk, Telekesen, Bozsokon, Porpácon, Kemeneskápolnán polgármestert, Kőszegen, Sárváron pedig önkormányzati képviselőt választanak.

A vaol.hu azt a tájékoztatást kapta a választási irodától, hogy minden egyes helyen és szavazókörben rendben zajlik a választás. Voksolni este 7 óráig lehet.

A koronavírus-járvány miatt sem választásokat, sem népszavazásokat nem lehetett tartani. A veszélyhelyzet megszűnését követően az elmaradt időközi választások kiírására 15 napjuk volt a választási bizottságoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában