Felelőtlen állattartás

2022.06.30. 15:00

Jákon, az úttesten találtak rájuk - Két hétig várják az agámák gazdáját, utána örökbefogadókat keresnek

Az elmúlt szűk két hétben több alkalommal is találtak szakállasagámákat – összesen hármat – Ják belterületén. A gyíkszerű állatok eredete egyelőre nem ismert, kettejük jelenleg is ideiglenes befogadójuknál várja felelőtlen gazdáját, az egyik állat azonban nem élte túl a „kalandot”.

Polgár Patrícia

A felelőtlen gazdától feltételezhetően három szakállasagáma szökött meg – egy elpusztult

Forrás: VN/ÁVE

Ahogy korábban beszálmoltunk róla, az elmúlt tizenegy napban három szakállasagáma is az Állatvédők Vasi Egyesületének gondozásába kerül, mindhármat Jákon, az egyik utca aszfaltján találták meg jákiak. Egy agámát június 18-án, kettőt 21-én jelentettek az állatvédőknek, akik azonnal befogták a legyengült, kihűlt és kiszáradt állatokat, majd ideiglenes befogadónál helyezték el őket – egyik azonban nem sokkal a megtalálása után elpusztult. Mivel egyelőre több állatot nem találtak, feltételezik, hogy egy felelőtlen állattartótól szökhettek el – tudtuk meg Vértesi Andreától, az Állatvédők Vasi Egyesületének elnökétől. Az állatvédő azt is elmondta: a hüllők nem veszélyesek sem az emberre, sem a nálunk honos élővilágra, azonban sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha kikerülnek a számukra komfortos terráriumból. Számukra az ideális környezet egy minimum 100×50 cm alapterületű terrárium, amely minél világosabb, annál jobban érzi magát az állat. A szakállasagáma Ausztrália sivatagos vidékéről származik, így szüksége van UV-B-világításra napi 10-12 órában. 

Úgy kell kialakítani a terráriumot, hogy legyen egy melegebb, 35–43 Celsius-fokos és egy hűvösebb, 30 Celsius-fokos része. Számukra éjszaka az optimális hőfok 20–23 Celsius-fok. Sivatagi állatként a közel 30 százalékos páratartalom is elengedhetetlen a számukra. A kóborlással töltött idő igen rossz hatással volt az agámákra. Megtalálásukkor nagyon dehidrált állapotban voltak, illetve lelassultak, valószínűleg a nem megfelelő hőmérséklet miatt. Ez az állapot félhibernációs állapotnak is nevezhető náluk, ugyanis, mint a legtöbb hüllő, a szakállasagámák is képesek hibernálódni, ha nem megfelelő hőmérsékleten vannak – tudtuk meg az állatvédőtől, aki azt is hozzátette: két hétig az eredeti gazdáját keresik az állatoknak, és addig tart a karanténjuk is. Ez alatt az idő alatt megfigyelik őket, és ha mindent rendben találnak náluk, örökbefogadót keresnek a számukra – feltéve, ha nem jelentkezik értük a gazdájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában