A szalézi templomban lehet megnézni

2022.06.10. 12:00

Jön a Szent Korona hiteles másolata Szombathelyre

Június 11- én, szombaton a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének kíséretében Szombathelyre érkezik a Szent Korona hiteles másolata, amelyet a megyeházán fogadnak 9 órakor, 10 órától pedig a szalézi templomban mutatnak be az érdeklődőknek.

Vas Népe

Szombaton a megyeházán fogadják a korona másolatát. A koronaőrök egyesületének tagjai kísérik

A Szent Koronát II. Szilveszter pápa küldte Asztrik apáttal Szent Istvánnak, az első magyar királynak. 1038. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján István magyar király Székesfehérvárott országát a magyar Szent Korona képében Szűz Máriának ajánlotta fel. Az utolsó magyar koronázás napja 1916. december 30-a volt: ekkor koronázták meg Budapesten IV. Károlyt és feleségét, Zita hercegnőt. Röviddel a második világháború lezárása előtt a közeledő Vörös Hadsereg elől a koronaőrök Budáról Ausztriába vitték a Szent Koronát, amelyet 1945 áprilisában a Salzburg melletti Mattseeben egy benzineshordóba helyeztek, majd elástak. A koronát az amerikaiak találták meg, és 1953-tól egyik katonai támaszpontjukon, a Kentucky állambeli Fort Knoxban őrizték. A Szent Korona a koronázási jelvényekkel 1978-ban térhetett haza. 

Az amerikaiak szigorú feltételeket szabtak: a koronát a magyar népnek szánták, így azt az Országgyűlés elnökének adták át hivatalosan a Parlamentben. Az 1978. január 5-én Ferihegyre érkező amerikai delegáció tagjai között ott volt a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is, aki 1947-ben hagyta el Magyarországot és a koronával együtt látogatott haza. 2000. január 1. óta a Szent Korona a Parlament kupolacsarnokában látható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában