Múltidéző forgatag

2022.06.13. 18:00

Jubilált a Középkori Vásárnap Csempeszkopácson - fotók

A régi falusi vásárok hangulatát idézték meg tegnap Csempeszkopácson. A Középkori Vásárnapot immár huszadik alkalommal rendezték meg az Árpád-kori templom körül kialakított vásártéren, autentikus környezetben.

Fotó: © Unger Tamás

Szentháromság vasárnapján az Árpád-kori templom körül mesteremberek tartottak bemutatókat, így a kovács, a kosárfonó, a mézeskalácsos, a fazekas és az ólomöntő munkájába is bepillanthattak az érdeklődők. Vasárnap szavunk a vásárnapból ered: a hét utolsó napján tartották anno a vásárokat, ahol rendszerint különféle mutatványosok is felbukkantak a hasznos és szép portékák között. A Középkori Vásárnap Krenner Róbert polgármester köszöntőjével indult, majd a millenniumi emlékszobor megkoszorúzása és ökumenikus istentiszteletet következett. 

 

 

A vásárnyitás után harci bemutatóval érkezett a hagyományőrző Fekete Sereg – amely korábban is megfordult már a Középkori Vásárnapon –, a gyerekeket a Szamóca Színház előadása, Csipi-Csupi bábszínháza szórakoztatta. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a vásározókat, akik elevenen tartják a hagyományt, majd fel is lépett a kulturális programban: természetesen a Kármentő zenekar tagjaként. Berecz András Kossuth-díjas előadóművész után – aki a történeteivel akárhányszor és akárhol varázslatos tájakra röpíti a hallgatóságot – a Sonivius Vappae Régizene Együttes adott műsort, ezután a Nádasdy Ferenc Bandérium tartott bemutatót: a sárvári hagyományőrzők sem hiányozhatnak a vásárnapi programból. A település értékeit szekérről is megszemlélhették a látogatók, de volt játszóudvar és állatnézegető is. Este, lapzártánk után a Bohemian Betyars zenekart és az Auria tűzzsonglőrcsoportot várták színpadra, hogy feltegyék az i-re a pontot a rendezvényen, amely a 2022- es Hungarikum pályázat támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában