Rendőrkézen

2022.06.30. 14:59

Letartóztatás alatt az ukrán embercsempészek

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a három ukrán gyanúsítottnak a letartóztatását, akiknek a cselekménye társtettesként, a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettének a megállapítására alkalmas.

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció!

A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a gyanúsítottak közül az egyikük 2022. június 28. napját megelőző – pontosabban meg nem határozható időben – a Telegramm alkalmazáson keresztül – elfogadta egy – „Vova” néven elérhető, a nyomozás során eddig ismeretlen – személy megbízását arra, hogy Magyarország területére meg nem engedett módon belépett személyeknek nyújt segítséget az osztrák-magyar határ tiltott átlépéshez oly módon, hogy őket gépkocsival a határ közelébe szállítja - olvasható a Szombathelyi Törvényszék weboldalán.

Az ismeretlen megbízó ennek a gyanúsítottnak a szállított személyek után, személyenként 300 euro díjazást ígért. A gyanúsított – amikor két társát, akik közül az egyikük fiatalkorú, bevonta a bűncselekmény elkövetésébe – részükre 1,500-1,500 euró részesedést ígért, majd – a bűncselekmény közös elkövetésében megállapodva – Lengyelországba utaztak.

A gyanúsítottak Lengyelországban, Varsóban – a Telegramm alkalmazáson keresztül küldött utasítások alapján – találkoztak egy „Valerij” – vagy „Valentin” – nevű személlyel, aki – a közös megbízójuk rendelkezései alapján – segített a gyanúsítottaknak kibérelni egy Citroen Jumper típusú gépkocsit. A gépkocsi bérléséhez szükséges 500 eurót a gyanúsítottak ismeretlen megbízója a Moneygramm alkalmazáson keresztül küldte el az egyik gyanúsított számlájára. A gyanúsítottak a bérelt gépkocsival Magyarországra, Kecskemétre utaztak, majd 2022. június 28. napján a hajnali órákban – az ismeretlen megbízójuk által küldött koordináták alapján –Kecskeméttől délre a gépkocsirakterébe 21 fő önmagát szír állampolgárnak, és 6 fő önmagát afgán állampolgárnak valló – az ország területére illegálisan belépett – személyt szállítottak be.

A gyanúsítottak – a megbízójuk által folyamatosan küldött koordináták alapján – a gépkocsi zárt, személyszállításra alkalmatlan, szellőzés nélküli rakterében összezsúfoltan, víz és élelem nélkül – sanyargatva – szállított személyekkel az osztrák-magyar határ irányába indultak, azonban őket 2022. június 28. napján Peresznye térségében rendőri ellenőrzés alá vonták, majd – a migránsokkal együtt – előállították.

A végzések közül kettő végleges, a harmadik döntést a fiatalkorú gyanúsított megfellebbezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában