Ezt jó, ha tudod!

2022.06.23. 12:33

Már használhatják az utasok az intermodális peront Kőszegen

Az összes hatósági engedély megérkezett, így június 23-tól már használhatják az utasok az ún. intermodális peront Kőszegen. A GYSEV Zrt. és a Volánbusz ezzel ismét újdonságot vezet be a közösségi közlekedésben: az autóbuszok közvetlenül a vonatok mellett állnak meg, így a peron kényelmes átszállási lehetőséget biztosít. Az intermodális peront a Kőszeg – Szombathely vasútvonal teljes felújítása projekt munkálatai keretében alakította ki a GYSEV Zrt.

vaol.hu

Forrás: GYSEV

Forrás: GYSEV

A GYSEV Zrt. idén március végén jelentette be, hogy elkészült a Kőszeg-Szombathely közötti vasútvonal felújítása. A projekt keretében megújult Kőszeg vágányhálózata, valamint a vasúti pálya a két város között. Kőszeg állomáson, valamint hét megállóhelyen új magasperon, korszerű peronbútorzat készült, modern utastájékoztatás várja az utasokat. 

A fejlesztés során alakították ki a különlegességnek számító, ún. intermodális peront: ennek lényege, hogy az autóbuszok közvetlenül a vasúti peron mellett tudnak megállni, így a lehető legkönnyebb az átszállási lehetőség az utazóközönség számára.

A GYSEV és a Volánbusz szakemberei szerint a fejlesztésnek köszönhetően jelentősen javul az utaskomfort, emelkedik a szolgáltatási színvonal. A közös peronos, közvetlen átszállási lehetőséggel mintegy 200 méterrel kevesebbet kell gyalogolnia az utasnak, ha buszról vonatra, vagy vonatról buszra szeretne átszállni. 

Tovább könnyíti a két közlekedési mód közötti átjárást, hogy 2022. június 1-től a megvásárolt vasúti vagy autóbuszbérlet Kőszeg és Szombathely között már bármely, menetrend szerinti vonat- és autóbuszjáratra érvényes.

Forrás: GYSEV

„A kőszegi intermodális peron is segít minket a stratégiai céljaink elérésében: a közösségi közlekedési módok átjárhatósága, az intermodalitás alapvető célunk, hiszen ezzel tudunk igazi versenyre kelni az egyéni közlekedéssel szemben. Ma már megújult, megszépült vasútvonal várja az utasokat Kőszeg és Szombathely között, akik mostantól egy könnyű átszállással folytathatják útjukat, akár autóbusszal, akár vonattal érkeznek” – hangsúlyozta Ungvári Csaba, a GYSEV Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Dr. Bói Loránd, a Volánbusz Zrt. általános vezérigazgató-helyettese örömét fejezte ki, hogy a mai naptól életbe lépő fejlesztésnek köszönhetően már Kőszegen is egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. Az új intermodális peronról ezentúl 193 buszjárat indulhat, megkönnyítve így a Nagykanizsa-Sopron, Lenti-Bükfürdő, Szombathely-Sopron, Sopron-Nagykanizsa, Szombathely-Kőszeg, Szombathely-Perenye-Kőszeg, Szombathely-Lukácsháza-Kőszeg, Kőszeg-Horvátzsidány, Kőszeg-Csepreg-Bükfürdő, Szombathely-Kőszeg-Peresznye-Zsira, Kőszeg-Csepreg-Simaság-Újkér, Kőszeg-Csepreg-Bükfürdő, Kőszeg-Pusztacsó-Kőszegpaty, Kőszeg-Cák-Velem-Bozsok, Sárvár-Bükfürdő-Kőszeg, Kőszeg-Csepreg-Bükfürdő-Simaság viszonylatokon közlekedő, évente közel egymillió utas életét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában