Ítélet

2022.06.13. 14:50

Maradandó sérüléseket szenvedett a gyalogos, akit egy zebránál ütöttek el Szombathelyen - Ítélet született az ügyben

Maradandó sérüléseket szenvedett a gyalogos, akit még 2020 februárjában ütött el egy autós a szombathelyi Thököly utcában. Megszületett az ítélet az ügyben.

Szombathelyi Törvényszék

Illusztráció!

Forrás: MW-archív

A Szombathelyi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat. Kötelezte továbbá 346.987 forint bűnügyi költség megfizetésére - olvasható a Szombathelyi Törvényszék oldalán.

A vádlott 2020. február 17. napján 16 óra körül Szombathelyen, a Thököly utcában közlekedett egy Peugeot személygépkocsival a Hunyadi utca felől a Rákóczi utca irányába. A Thököly utca – amelynek vádlott által igénybe vett forgalmi sávja 3,5 méter széles, és mellette 2 méter széles várakozóhely van kialakítva - úttestét a Thököly utca 39. számú épület előtti útszakaszon kijelölt gyalogos-átkelőhely keresztezi. 

A vádlott személygépkocsijával mintegy 28-30 km/óra sebességgel haladt a kijelölt gyalogos-átkelőhely irányába úgy, hogy a szemből sütő Nap előrelátást korlátozó hatása miatt nem lassított, s nem észlelte azt, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely mellett – annak a vádlottól távolabb eső oldalán - megkezdte az úttesten az áthaladást – a vádlott haladási irányát tekintve jobbról balra - a 46 éves sértett. A vádlott változatlan sebességgel, a kijelölt gyalogos-átkelőhely után 1 méterrel személygépkocsija jobb elejével elütötte az úttesten már 4,8 métert megtevő sértettet, aki az elütés következtében az úttestre esett. Amikor a sértett megkezdte az úttesten az áthaladást, akkor a vádlott az elütés helyétől 34,5 – 34,1 méter távolságra volt személygépkocsijával, így a sértett féktávolságon kívül kezdte meg az átkelést az úttesten. A vádlott terhére 3,7 – 4 másodperc észlelési-cselekvési késedelem róható.

A baleset következtében a sértett többszörös, súlyos testi sérüléseket szenvedett el. Nála maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás következett be, amely 67 %-os munkaképesség csökkenésnek feleltethető meg.

A baleset azért következett be, mert a sértett megszegte a KRESZ 21. § (9) bekezdés g) pontjában írtakat, mert úgy haladt az úttesten át, hogy a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely volt, és mert a vádlott megszegte a KRESZ 26. § (4) bekezdésében írtakat, mert járművének sebességét úgy választotta meg, hogy azt nem tudta megállítani olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítania kellett az általa belátott távolságon belül. 

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában