78 éve történt

2022.06.21. 07:00

Megemlékezés Kőszegen - Hetvennyolc éve deportálták őket

Tóth Kata

Az emlékezők a vasútállomás peronján elhelyezett emléktáblához sétáltak – ott dr. Gürtler Katalin régész beszélt.

Forrás: Cseh Gábor

1944. május 11-én a hatóságok kilakoltattak és gettósítottak 103 zsidót a Schey Fülöp (ma Zrínyi) utcai Deutsch Artúr-féle házban és annak gabonaraktárában. Nyolcvanan kőszegiek voltak, de hat környező településről is kerültek ide. Június 18-án csendőrsorfal mellett, sárga csillaggal a mellükön a városon át kiterelték őket a vasútállomásra, ahonnan először a szombathelyi gettóba, majd Auschwitzba szállították őket. Százegyen szenvedtek vértanúhalált, köztük 16 gyermek. A Kőszegi Polgári Kaszinó szervezésében rájuk emlékeztek tegnap: az egykori gettó épületénél Csiki István elnök idézte fel a 78 éve történteket. 

– Június 18-án az egész kőszegi gettót vasúton beszállították Szombathelyre és az ottani gettóba zsúfolták be. A gettó elhagyására csendőröket rendeltek ki, akik kíméletlenül sürgették őket – csomagolásra, élelmiszerek összeszedésére nem kaptak elég időt, ellenben elszedték tőlük készpénzüket és ékszerüket. A Deutsch-házból egy teherautó vitte a holmijaikat (kis élelmet, ruhát, párnát) a helyi vasúti pályaudvarra. Őket magukat a gettóból a csendőrök övezte gyalogmenetben vezényelték a vasútállomáshoz a Várkörön, Fő téren, Rákóczi úton keresztül. Így mentek el Kőszegről, mellükön sárga csillaggal. Szombathelyről 1944. július 4-én vagonírozták és deportálták őket Auschwitzba. Összesen 101 Kőszegről deportált személy szenvedett vértanúhalált, köztük 16 gyermek.

Beszédében kiemelte, hogy a Kőszegi Polgári Kaszinó korábbi elnökének, dr. Küttel Istvánnak az érdeme, hogy minden év május 11-én, a kőszegi zsidóság gettósításának évfordulóján megemlékezést tartanak Bass Rezső botlatókövénél. Mint mondta, a tegnapi megemlékezéssel és sétával hagyományt akarnak teremteni, melynek során az egykori gettó épületétől a kőszegi vasútállomásig sétálnak, ugyanazon az útvonalon, melyen egykor a városuk elhagyására erőszakkal kényszerítettek is jártak. A helyszínen Scheer Bernadett és Tóth Flóra hegedült. Az emlékezők a vasútállomás peronján elhelyezett emléktáblához sétáltak – ott dr. Gürtler Katalin régész beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában