Felújítás

2022.06.18. 18:00

Megszépült a Cifra Palota - Csaknem ötvenmillió forintot nyertek rá a Magyar falu programban

A Magyar falu program támogatásával csaknem ötvenmillió forintot fordíthatott a Cifra Palota Tagóvoda felújítására a hosszúperesztegi önkormányzat.

Tömböly Ágnes

V. Németh Zsolt, Farkas Margit, Marton Ferenc és Kámi Istvánné az egyik csoportszobában

Forrás: Szendi Péter

Ebben az óvodában sokat nevetünk, segítőkészek vagyunk, szépen beszélünk, mindig igazat mondunk, tiszteljük egymást, ígéreteinket betartjuk, megbocsájtunk, ha nehéz is, egy csapat vagyunk” – ez a „házirend” fogadja a Cifra Palota Tagóvodába belépő gyerekeket és szüleiket. Nem csak a helybelieket, hiszen a szomszédos Vashosszúfaluból és Hosszúperesztegről is ide hozzák a kicsiket. – Az épületet még az 1800- as évek végén a római katolikus egyház építtette és tartotta fenn, majd az 1950-es években állami tulajdonba került. Iskolaként, napköziként is működött, és szolgálati lakások is voltak benne. 

1996 óta óvoda – osztotta meg az épület történetét a megjelentekkel a tegnapi avatóünnepségen Farkas Margit, Hosszúpereszteg polgármestere, majd hozzátette, kívül-belül megújult az épület. – Olyan, hogy egy cifra palotában hercegnők és királyfik vannak, az pedig kívülről rossz állapotú, a mesében sincs – szólította meg elsőként a gyerekeket beszédében V. Németh Zsolt. Az országgyűlési képviselő így elevenítette fel azt a beszélgetést, amikor a település polgármesterével és a tagintézmény-vezetővel egyeztetett az óvoda felújításának fontosságáról. Azt végül a Magyar falu programból támogatták csaknem ötvenmillió forinttal. A képviselő beszélt arról is: a szomszédban zajló háború ellenére folytatódik a Magyar falu program, amelynek támogatási keretéből más tervek is megvalósulhatnak a jövőben Hosszúperesztegen.

A gyerekek ünnepi műsora tette emlékezetessé az avatót
Forrás: Szendi Péter

Marton Ferenc megyei közgyűlési alelnök a beruházással megvalósult energetikai fejlesztés fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott: a 21. században komoly kihívások vannak, az energia pedig egyre nagyobb érték, amit meg kell őrizni. Ezt a célt szolgálja, hogy szigetelték az épületet, tetőkorrekció történt, cserélték a nyílászárókat. Felújították a padlózatot, új kerítést, parkolókat építettek, térköveztek; a gyerekeket új bútorok fogadják. Az eseményen megjelent Patyi Elemér, Bögöte, és Závár Ferencné, Vashosszúfalu polgármestere is. Déri Péter plébános áldotta meg a felújított épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában