Meg kell tanulni

2022.06.14. 16:00

Nem elég megvenni, használni is tudni kell - Egyre népszerűbb az elektromos roller

A rollert sokan gyerekjátéknak tekintik, pedig a felnőttek által használt e-roller a műszaki adatai alapján akár egy segédmotoros kerékpárnak is megfelel.

Hartyányi Gabriella

Járdán, kerékpárúton vagy úttesten? Mindenhol feltűnnek az elektromos rollerrel közlekedők

Forrás: Szendi Péter

Ezek a kerékpárnál is gyorsabb eszközök új lehetőséget hoztak a közlekedésbe, sokan használják, de nincsenek tisztában vele, hogyan tegyék azt szabályosan és balesetmentesen. Nem kell a dugóban állni, nem bocsát ki káros anyagokat, rövid távon gyorsan lehet vele eljutni egyik helyről a másikra, éppen ezért egyre népszerűbb. A rollerek majdnem húsz kilogramm súlyúak, és akár 20-40 kilométert lehet megtenni velük egyetlen feltöltéssel. Végsebességük elérheti az óránkénti 25-30 kilométert is, ami jól mutatja, hogy nem gyerekjátékok. Konkrét szabályok még nincsenek a használatukra. Az elektromos rollerekkel többnyire a járdán, a bicikliúton, néha az úttesten közlekednek. Mivel nagyon gyors eszközökről van szó, amelyek teljesen hangtalanok is, könnyen kialakulhatnak balesetveszélyes helyzetek. 

Főleg a járdán, ahol nem hallják a gyalogosok, ha egy rolleres közeledik. Több esetben előfordult már, hogy a felnőtt rolleres ittasan közlekedett és balesetet is okozott. Kevesen tudják, hogy ha valakit elfognak ittas rollerezés közben, akkor eltilthatják a járművezetéstől, azaz elvehetik a jogosítványát is egy időre. Unger József közlekedésbiztonsági szakértő szerint a vásárlás után legelőször is gyakorolniuk kellene a tulajdonosoknak a rollerek használatát. – Én azt gondolom, hogy ezek szabadidős tevékenységhez tartozó sporteszközök. Nem közúti közlekedésre találták ki, és nem arra, hogy a mindennapi forgalomban részt vegyenek. A vásárlás után közvetlenül keresniük kellene egy helyet, ahol rutint lehet szerezni. 

Hogyan kell a rollerrel egyáltalán közlekedni, hogyan lehet elindul, megállni? Közlekedés közben mire kell figyelni? Miként tudja a vele egy időben, egy helyen közlekedőket tájékoztatni arról, hogy mi a szándéka? Hiszen ezeken a rollereken sem irányjelző, sem féklámpa sincs. Gondot jelenthet, ha úgy szeretné jelezni az irányváltoztatást, mint egy kerékpáron, akkor ugyanis instabillá válik a mozgása. Nagyon messze kerüljék el az olyan csomópontokat, útvonalakat, ahol nagy a gépjárműforgalom, a saját érdekükben, mert egy ilyen megingás egy autó alá is sodorhatja a rollerezőt – tanácsolja a szakember. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a magyar jogrend nem ismeri az elektromos roller fogalmát, vagyis e járművek közúti használatára sincs rendelkezés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában