Múltidéző

2022.06.19. 16:30

Népszerű üdítő volt a vasi palackozóból a bitter orange és a büki keserű a nyolcvanas években

Bük nagyközség és Bükfürdő közötti területen a nyolcvanas évek közepén adták át a Büki Palackozó Gazdasági Társaság új üzemének épületeit. 35 évvel ezelőtt a teherautók sorban álltak az itt palackozott italokért. Milyen italokat gyártottak és palackoztak itt? Mennyire volt népszerű a büki palackozó kínálata?

Vas Népe

Fél Dunántúl üzlethelyiségeiben lehetett kérni a büki üdítőitalokat

Forrás: Bauer Sándor/Fortepan

A gazdasági társaság palackozóüzemének működését a társult vállalatok és szövetkezetek segítették elő. Az üzem fejlődése felfelé ívelő utat mutatott mind a termelést, mind a választékot, mind a gazdaságosságot, termelékenységet tekintve. 1984 júliusában kezdte az üzem a termelést. Az indulás tört évében 2 millió 717 ezer liter italt palackoztak nagykereskedelmi áron 33 millió 335 ezer forint értékben. 

A következő teljes évben már 7 millió 871 ezer liter ital került le a futószalagokról 95 millió 186 ezer forint értékben. A fejlődés 1986-ban sem állt meg. A megkedvelt italokat még nagyobb mennyiségben kellett gyártani. 1986-ban már több mint kilencmillió liter üdítő és ásványvíz fogyott 112 millió forint feletti értékben. Az üzem mindössze hetven dolgozóval kezdte meg a termelést, a létszám 1987-re 104-re bővült. A nagykereskedelmi áron mért egy dolgozóra eső évi átlagos termelési érték jóval meghaladta az egymillió forintot. A palackok legnagyobb részét görög citrusalapanyagból készült italokkal töltötték. 

Négyféle változatban készült a narancs- és a citromüdítő. Sokan keresték az energiamentes változatokat, mert a korszerű táplálkozásnak ez felelt meg jobban. Az energiamentes orange alapanyaga valódi narancssűrítmény volt, amit a többi alapanyaggal együtt az Athintercom Ltd. görög cég szállított. Hasonló volt az energiamentes citrom. A többi üdítőital-családdal együtt két és fél decis, valamint egyliteres palackokban került a kereskedelmi és vendéglátóipari egységekbe. Ugyancsak népszerű volt a literes palackozásban forgalomba hozott narancsjuice.

 Sokan keresték a bitter orange-t, amely szintén a szokottnál alacsonyabb energiatartalmú volt. Ezt 1986-tól gyártották. 1986 ősztől új termék volt az olympi cola. Ez szintén görög alapanyagból készül és főleg a fiatalok körében volt népszerű. Indulás óta keresett termékük volt a büki keserű, amely tonicjellegű volt. Alapanyaga természetes gyógynövény-kivonatokból készült. Kinint nem tartalmazott, keserű ízét a 14-féle felhasznált gyógynövényből nyerte. Élénkítő, erősítő hatása volt. Koktélok készítéséhez, kísérőitalként kiválóan fel lehetett használni. 

Különösen előnyös volt az összetétele miatt, mivel fiatalok, terhes anyák és idősek egyaránt fogyaszthatták. Az üzem forgalmazta a kiváló minőségű büki ásványvizet is, amelyben értékes ásványi sók voltak. Rendszeres fogyasztása elősegítette a gyomor, a bél és a vese normális működését. Borral, szörpökkel fogyasztva is kellemes ízhatást nyújtott. A termék egyliteres, valamint két és fél decis palackokban volt kapható. A Büki Palackozó Gazdasági Társaság piaci területe nagy volt. 

Nemcsak Vas megyében, hanem a fél Dunántúlon – Győr-Sopron, Zala, Veszprém, Komárom, Fejér megyében –, továbbá Pest megyében is forgalmazták és fogyasztották a büki italokat. Az üzem legfontosabb kereskedelmi partnere a Badacsonyvidéki Pincegazdaság volt. A termékek több mint a felét ez a vállalat értékesítette a fél Dunántúlon és Budapesten is. Jó kereskedelmi partnerek voltak még a vendéglátó-vállalatok, az áfészek, az élelmiszer-kereskedelmi vállalatok, a magánvendéglők és magánkereskedők. 

A gazdasági társaságnak önálló kereskedelmi szerződése volt 45 vevőközponttal és mintegy 900 vevővel. Ez utóbbin belül sok volt a magánkereskedő. Az üzem rugalmasságára volt jellemző, hogy három rekesztől akár száz rekeszig bármelyik megrendelőnek kiadott üdítőitalokat. A saját értékesítés évről évre növekedett. 35 éve 500 ezer literes palackot rendeltek meg, hogy a gyártás és raktározás még folyamatosabb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában