Őrizetben

2022.06.20. 08:06

Ontották a fiktív számlákat - A több mint húsz cégből álló számlagyár összesen félmilliárd forintnyi áfát tüntetett el

A több mint húsz cégből álló számlagyár összesen félmilliárd forintnyi áfát tüntetett el különböző szolgáltatásokról kiállított hamis számlákkal. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a bűnszervezet öt vezetőjét őrizetbe vette, a Győri Járásbíróság közülük két fő bűnügyi felügyeletéről és három fő letartóztatásáról döntött.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Illusztráció!

Forrás: Pixabay

A fiktív cégeket mozgató fővárosi számlagyár valós teljesítés nélküli számlákat állított ki ügyfeleinek, akik így fizetendő áfájukat csökkenteni tudták. A cégek főleg grafikai és szoftverfejlesztési tanácsadásról szóló fiktív számlákat bocsátottak ki, a szolgáltatás ellenértékeként átutalt összegek pedig készpénzben kerültek vissza a megrendelőkhöz. Ezzel a módszerrel összesen félmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A nyugat-dunántúli nyomozók az okozott kár megtérítésére 15 ingatlant zároltak, több millió forint készpénzt, nagy értékű karórákat foglaltak le és 21 bankszámlát fagyasztottak be mintegy 500 millió forint értékben. Az akciót a NAV MERKUR bevetési egysége és járőrei, valamint informatikus szakemberei is támogatták.

 A nyomozók a fiktív számlákkal üzletelő cégek képviselői közül 22 főt hallgattak ki gyanúsítottként. Többüknek nem előszőr gyűlt meg a baja a törvénnyel. A bűnbanda irányítóinak üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelniük, akár 20 év börtönt is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában