Pótolták a születésnapot

2022.06.12. 07:00

Ötven meg kettő - Magyarlak-Csörötnek iskolája ünnepelt

Két éve ünnepelte volna a Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolája fennállásának 50. évfordulóját. Az elmúlt két évben a járványügyi veszélyhelyzet miatt nem tudtak megemlékezni a jubileumról, ezt most pótolták.

Tóth Judit

Az új játszóteret dr. Takács Gyula iskolalelkész áldotta meg

Mezeiné Kiss Katalin idézte fel az iskola történetét. Az első adat 1841-ből való, amikor is Csörötneken a jegyző tanította szervezetten a gyerekeket. 1863-ban a régi malom épületében kialakított iskolában Fábián János szabómester tanított, 1870-ben Szodl Ferenc tanító istápolta a diákokat. 1871-ben Magyarlak és Háromház új iskolát kapott az államtól, 1872-ben Felső- és Alsó-szer közé Csörötneken iskola épült. 1904-ben a növekvő gyermeklétszám miatt szükségessé vált új iskola építése, ehhez gyűjtést kezdeményeztek. A régi iskolát bővítették, 1945- ben hozzácsatolták Vasszentmihályt, Rátótot, Magyarlakot László Emil igazgatósága alatt. 

1946-ban elindult a szakosított oktatás, 1948-ban a felekezeti iskolát államosították. 1970- ben Magyarlak és Csörötnek közé új iskola épült csökkentett igénnyel, tornaterem és technikaterem nélkül. Eredetileg négy osztálynak tervezték, ma már nyolc évfolyamnak ad otthont. 2009-ig a két település önkormányzatai tartották fenn az intézményt, majd a Szentgotthárd és Kistérsége (később Térsége) Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tagintézménye lett. 2013-tól a KLIK volt az iskola fenntartója és működtetője. Először a Szentgotthárdi, majd a Szombathelyi Tankerület irányítása alá került. 2017-ben a rábagyarmati iskola a tagintézmény telephelye lett. 2021 szeptemberétől az iskola fenntartója a Szombathelyi Egyházmegye. 

Ma az egyházmegye a fenntartó

Ötven év alatt rendszerek, törvények, rendeletek jöttek-mentek, fenntartók változtak. Magyarlak-Csörötnek iskolája ebben a jelentős változássorozatban mégis fennmaradt, mert fő feladatát soha nem tévesztette szem elől: gyermeket nevelni, hitet, tudást és élményt adni, készségeket és képességeket fejleszteni azoknak, akik az élet értelmét, a jövőt jelentik. 

– Verő Elemér, Kuntár József, Gergen György és neje, Brezovszky Mária, Monek József, Huszár Ferenc és neje, Horváth Olga, Bebes Magdolna, Trifusz Mária, Matus Jenőné, Kemény Sándor, Balogh Izabella, Rozmán Gyöngyi, Glóbits Jenőné, Krajczár Mária, Polgár Mária, Kozóné Keszti Ágnes, Tóthné Köncz Valéria, Dancsecs Józsefné, Hurtik János, Báger Lászlóné, Tóth Tibor azon nagyszerű pedagógusok és technikai dolgozók, akikről ma is legendák keringenek, emlékük generációkon át öröklődik, hiszen áldozatos munkájukkal beírták nevüket Magyarlak-Csörötnek oktatásának történetébe – tudtuk meg a tagintézmény-vezetőtől. Az 50 éves jubileum alkalmából új játszóteret kapott az iskola, amely a Szombathelyi Egyházmegye támogatásával valósult meg. 

Az iskolaépületet és az új játszóteret dr. Takács Gyula iskolalelkész áldotta meg. Az alkalmazotti és szülői közösség pedig iskolatörténeti kiállítást hozott létre az intézmény emeleti aulájában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában