Napi cuki

2022.06.24. 15:00

Sok-sok fotón mutatjuk, hogyan gyűrűzték a kisgólyákat szerte Vas megyében

Gólyagyűrűzési „roadshow”-t tartott csütörtökön az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

Csütörtökön hat Kőszeg környéki település nyolc gólyafészkéhez várták az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai mindazokat, akik szerettek volna betekinteni a gólyagyűrűzés folyamatába. Lukácsházán, a Nagycsömötei utcában értük utol a gyűrűzőket, ahol népes gyermeksereg várta, hogy közelről is megpillanthassák a kisgólyákat. A fészekből a fiókákat emelőkosaras autóról érte el az Őrségi Nemzeti Park munkatársa. A gyerekek énekeltek, ujjongtak, mikor kiemelte a két madarat a fészekből. Harsányi Krisztián, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont vezetője két gyűrűt helyezett a lábaikra – mindkettő a gólyák beazonosításában, nyomon követésében segíti a szakembereket.

Ezt követően a helyszínen összegyűlt óvodások és bölcsisek meg is simogathatták a fiókákat, amelyek aztán – minden bizonnyal a gólyamama örömére – vissza is kerültek a fészekbe. A következő alkalommal, szombaton a gyűrűzést dr. Kóta András állatorvos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szombathelyi helyi csoportjának titkárhelyettese végzi a megyeszékhelyen, az Árkádia parkolójában, aztán pedig Toronyban, Bucsuban, Nardán, Náraiban, Jákon, Szombathely-Újperinten és Bükön. Az első szombati állomáson 9 órakor kezdődik a gyűrűzés, ahonnan a következő helyszínre háromnegyed órával később érkeznek a szakemberek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában