Közgyűlés

2022.06.24. 19:00

Stabilabb a vasi foglalkoztatás - Kondora: szakmailag fájó, hogy a turisztika területét lenullázta Szombathely

A munkaerő-piaci folyamatok alakulása és Szombathely Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája és TOP Plusz programterve is téma volt a napirendi pontok között a Vas megyei közgyűlés csütörtöki ülésén a megyeháza dísztermében.

Vas Népe

Dr. Kondora Bálint alelnök a turizmus fontosságáról ejtett szót

Forrás: Unger Tamás

Elfogadták a képviselők Rodler Tamásnak, a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya vezetőjének tájékoztatóját, amely részletezte, hogy a járvány a gazdaságot 2020-ban érintette legerősebben. 2021 folyamán a munkaerőpiaci mutatók alakulásában javulás állt be, megközelítették a járvány előtti szintet. A foglalkoztatottak száma Vas megyében elérte a 127.700-et. A foglalkoztatási ráta a 15–64 éves népesség körében 76,7 százalékra emelkedett, ami 3,6 százalékponttal meghaladta az országos átlagot, a negyedik legmagasabb volt. Az év során csökkent a regisztrált álláskeresők száma, így havonta átlagosan 4548-an kerestek állást, ami 28,3 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. 

A 2021–2027 közötti programperiódus keretében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) támogatja a települési önkormányzatok fejlesztési igényeit. A megyei szintű stratégiai dokumentumok kiemelt hangsúlyt helyeznek a megyeszékhely fejlesztési szükségleteinek beazonosítására. A megyei integrált területi program Szombathely vonatkozásában a fenntartható városfejlesztésre a teljes megyei keret harminc százalékát, 13,447 milliárd forintot különít el. A megyei közgyűlés megismerte Szombathely Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját, és egyetértett vele, tekintettel arra, hogy illeszkedik a megyei önkormányzat területfejlesztési koncepciójához, valamint a Vas Megyei Integrált Területi Programhoz. A dokumentumot az előterjesztésnek megfelelően elfogadta. 

A Szombathely TOP Plusz Városfejlesztési Programtervhez fűződően dr. Kondora Bálint közgyűlési alelnök azt az észrevételt tette, hogy szakmailag fájó, hogy a turisztika területét lenullázta a város, de a megye tiszteletben tartja azt, hogy jelenleg nem ez a legfontosabb. A közgyűlés javasolta, hogy ha a jövőben a TOP Plusz Operatív Program keretében további források bevonására nyílik lehetőség, a városi önkormányzat vizsgálja meg a turisztikai tématerület megjelenítését a tervezett projektek vonatkozásában. Egyéb programokból nem várhatók források, viszont a turizmus a város számára kitörési pont lehet. A közgyűlés ezzel az ajánlással együtt fogadta el Szombathely TOP Plusz Városfejlesztési Programtervét, ami illeszkedik a megyei területfejlesztési koncepcióhoz és a megyei integrált területi programoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában