Kivételesség és állhatatosság

2022.06.13. 07:00

Szent Kvirin püspökre, Savaria vértanújára emlékeztek vasárnap

Szent Kvirin vértanúra emlékezett tegnap a Szent Kvirin (szalézi) egyházközség Szombathelyen.

TJ

Fotó: © Cseh Gábor

Szent Kvirin (Quirinus) Siscia püspöke, Savaria vértanúja emléknapja alkalmából búcsúi rendezvényt tartott tegnap a Szent Kvirin-plébánia. A program délelőtt ünnepi szentmisével kezdődött dr. Székely János megyés püspök celebrálásával és prédikációjával. A misén közreműködött a Szent Márton Kórus Horváth Imre karnagy vezetésével. Délután három órakor az Óperint utcai Perint-hídfőnél, Szent Kvirin-emlékfalánál tartottak megemlékezést és koszorúzást.

 

Beszédet mondott Schauermann János, a Szent Márton-plébánia plébánosa. – A mai vasárnapon a Szentháromságot ünnepeljük, az Atya, a Fiú és a Szentlékek közösségét – kezdte beszédét a plébános, majd Kvirin püspök életéről osztotta meg gondolatait. – Nemcsak életében, hanem halálában is közösséget formált, hiszen elítélésének és vértanúságának helyszínén is összegyűltek a hívő keresztények. Halála után a város keleti temetőjében temették el, ott, ahol a mai Szent Márton-templom áll – idézte az atya. Anton Kolic nyugalmazott horvát nemzetiségi plébános beszédében Szent Kvirin kivételességét és állhatatosságát említette, majd köszöntötte a Sopron mellől, Kópházáról érkezett zarándokcsoportot. – Az ünnep egységét mutatja, hogy megemlékezésünkre messzebbről is eljöttek – mondta. P. Csány Péter, a Szent Kvirin-plébánia plébánosa, házigazgató a megemlékezésen szintén az egység fontosságáról beszélt. 

 

 

– Az egységet a város és az egyház együttműködése is jelzi azzal, hogy a püspök emlékezetét több mint 1700 év után is fenntartotta. 2003-ban Szombathely és a Szalézi Egyházközség közösen hozta létre az emlékhelyet, ahol felidézhetjük a szent püspök életútját és halálát, amely áldozathozatal volt. Mély, követni való emberséget jelent számunkra Szent Kvirin püspök élete, van mit tanulnunk tőle és általa. Legfőképpen azt, hogy egységesen menjünk a krisztusi úton. Ha úgy érezzük, süllyedünk, talajt fogunk, nézzünk Jézusra, aki azt kívánja – még az ellene vétkezőknek is –, hogy Isten bocsásson meg nekik – mondta útravalóul az atya. A megemlékezésen közreműködött Szombathely Város Fúvószenekara. A program kerti agapéval zárult a szalézi rendház udvarán, ahová Szombathely horvát önkormányzatának énekkara is meghívást kapott egy fellépésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában