Újra lehet jelentkezni

2022.06.23. 12:00

Szeptemberben Vasban is indul a kiképzés

Újra lehet jelentkezni önkéntes katonai szolgálatra a Magyar Honvédség toborzóirodáiban, így Szombathelyen is: a Deák Ferenc utcai, egykori „hadkiegen”.

Vas Népe

20210112 Szombathely Új jogviszonyba léptek a Magyar Honvédséggel többen azok közül a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok közül, akiket a munkahelyteremtő programban vettek fel. Képen: Átvették új szerződéseiket az önkéntes területvédelmi tartalékosok Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A tavaly őszi pilotprogramba mintegy ötszázan kerültek be, többen azóta is a seregben szolgálnak. Az első két hónapban a tartalékos katonák alapkiképzésen vesznek részt, majd a második, négy hónapig tartó ciklusban több opció közül is választhatnak. Lehetőségük van a lakhelyükhöz közeli tartalékos szervezetnél maradni, átszerződhetnek más szolgálati formára, vagy kérhetik, hogy kiképzésük speciális területen folytatódjon. Ha a szakkiképzés mellett döntenek, fizetésük a mindenkori minimálbérről a garantált bérminimumra emelkedik, mely jelenleg bruttó 260 ezer forint. 

A szeptember 5-én induló kiképzések a tervek szerint az ország valamennyi megyéjében és Budapesten is megkezdődnek. A felkészítés alappillére a mindennapos katonai testnevelés, előzetes fizikai állapotfelmérés után. A résztvevők harcászatot, közelharcot és térképészetet tanulnak, megismerkednek a szolgálati szabályzattal, részt vesznek lőkiképzésen és alaki foglalkozásokon egyaránt. Aki úgy dönt, hogy kipróbálná magát műveleti feladatokat ellátó csapatnál, ejtőernyős-, búvárvagy speciális lövészkiképzést is kaphat, valamint megtanulhat harcjárművet vagy munkagépet is vezetni. A program rugalmas: bármikor megszakítható, de újabb hat hónappal meg is lehet hosszabbítani. Aki pedig több évig katonaként szolgálna, dönthet a szerződéses, a műveleti tartalékos vagy a területvédelmi tartalékos szolgálati formák mellett. 

Elsősorban olyan fiatalokra számítanak a honvédségnél, akik egy ideig szüneteltetik tanulmányaikat, és erre az időre stabil megélhetést keresnek. Ez a szolgálati forma ugródeszka lehet a felsőoktatásba, hiszen a féléves szolgálatért akár 32, az egyéves szolgálatért akár 64 többletpont is járhat. Valamennyi 18 és 65 év közötti magyar állampolgár jelentkezését várják, aki rendelkezik bejelentett belföldi lakóhellyel, erkölcsi bizonyítvánnyal és minimum általános iskolai végzettséggel. A szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg. Jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra augusztus 15-éig lehet az iranyasereg. hu oldalon, vagy a megyeszékhelyek toborzóirodáiban. 

A Vas megyei érdeklődőket Szombathelyen személyesen a 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda várja a Deák Ferenc utca 76. szám alatt, vagy levélben a [email protected] címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában