Bejárták a jáki templomot is

2022.06.19. 13:00

Vas megyével ismerkednek az Erdélyből érkezett családok

Az ezeréves falu látta vendégül csütörtökön az Erdélyből érkezett családokat, akik a Hargita Megyei Értéktár Vetélkedő győzteseiként tartózkodnak Magyarországon majdnem egy hétig

Merklin Tímea

A Hargita megyei csoport, középen dr. Tóth Ernő polgármester és Kevy Albert

Forrás: MT

Bemutatták számukra a nyolcszáz éves jáki templomot (a régészeti kutatásokkal együtt), amely párját ritkítja, hiszen nincs még egy olyan közel és távol, amelynek a falát 13. századi freskók díszítik. A falu szeretné, ha a templom bekerülne a kiemelt nemzeti értékek közé. Majd szentmisén vehettek részt, amelyet értük ajánlottak fel, ők pedig a szertartás végén több száz éves Mária-éneket énekeltek. Annak jegyében tették ezt, hogy „ha bemész egy olyan templomba, ahol még nem voltál, és olyanért imádkozol, ami a Jóistennek kedves, akkor azt megkapod”. Az erdélyiek a családjuk és a világ békéjéért imádkoztak, nem utolsó sorban a magukéért is, mert „ha benned nincs béke, hogyan tudnád azt másoknak sugározni”. 

Ezeket a bölcsességeket a csíkszeredai Szabó Attilától hallottuk, aki alkalmi buszsofőrként hozta el a családokat arra gondolva, a tucatnyi aprónépet a szüleivel utaztatni milyen szép szolgálat, hiszen „élete legnagyobb örömeként” neki is három gyermeke van. Dr. Tóth Ernő, Ják polgármestere a méltán híres jáki pálinkákat kínálta a közös vacsora nyitányaként. Pohárköszöntőjében kiemelte, hogy a felelős vagyongazdálkodás mellett kötelezték el magukat, így született a helyi illetőségű közterületi fosókapálinka (szebb nevén a mirabolán, avagy vadszilva), igazi jáki matéria, nem is volt kifogása senkinek. Ez a nedű a minőségnek olyan számtalan verziójában létezik, hogy tíz éve rendszeresen versenyeztetik is. 

Él egy olyan legenda, hogy megkérdezte egyszer itt a faluban egy idegen, hogy melyik háznál van jó pálinka. A helyi ember visszakérdezett: látja azt a kéttornyú templomot? Na, azon kívül mindenhol! Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere székely vicceket mesélt, köztük arról az öreg tatáról, akit megkérdeztek, hogy ivott-e már rossz pálinkát, és mondta, hogy igen, de amikor megkérdezték, hogy milyen volt, azt felelte: Jó! A vacsorára tálalt pörköltet Rácz Károly gazda főzette, Horváth László és Sinka Attila, a két régi jó barát pék sütöttek hozzá kovászos kenyeret kemencében. Ez okot adott az erdélyieknek, hogy a kenyér tiszteletéről meséljenek, a székelyek annyira szeretik, hogy még a kenyérhez is kenyeret esznek. A Hargita megyei csoport Őriszentpéteren lakik, onnan járnak el kirándulni a Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Kevy Albert vezetésével. Pénteken Szalafő-Pityerszeren voltak, meglátogatták a bölényest, az eurázsiai vadlovakat, a veleméri templomot. Elmentek Iváncra, mert Izsák-Székely Lóránt nagyapja oda került a második világháború során, onnan vitték hadifogságba. Este családi találkozó volt, az Őrállók Alapítvány tartott rendhagyó történelemórát és íjászatot, és megnézhették a jurtáikat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában