Aratónap

2022.07.16. 15:31

A hagyományos kézi aratás hangulatát idézték fel Olaszfán - fotók

Régi hagyomány előtt tisztelgett a település a hetedik alkalommal megrendezett aratónappal. A hagyományos kézi aratáson túl volt eszközbemutató, aratónapi ebéd, borkóstoló és lovaskocsikázás is.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

A főszerepet a szombati eseményen a kézi aratás kapta: reggel az aratók a Közösségi Háznál gyülekeztek, onnan vonultak át közösen, dalolva a falu határában található rozstáblához, ahol Jakabné Varga Ildikó alpolgármester köszöntötte őket. Elmondta, az első aratónap ötlete Fodor Ferdinánd fejéből pattant ki és azóta is az ő földjén végzik a kézi aratást. A férfi kezdetben az oszkói Hegypásztor Körrel közösen szervezte meg a programot. Fodor Ferdinánd vetette el a takarmányt, az utána megmaradt szalmát pedig a Hegypásztor Kör használta fel a pincéik zsúpolásához.

A hagyományok felelevenítéséhez a későbbiekben egyre több olaszfai is csatlakozott, ma már ők is szép számmal képviseltetik magukat a hagyományőrzők között. Bár, az aratási dalokat éneklő asszonyok zöme már elszármazott Olaszfáról, ők a lánykori élményeik felidézése végett mindig szívesen térnek vissza az eseményre – tudtuk meg.

Jakabné Varga Ildikó felidézte a korabeli aratások hangulatát. Kitért arra, mennyire fontos esemény volt ez anno a gazdák életében, akik akkoriban a földjeiken megtermelt gabonából fedezték az éves élelmiszerük egy részét, valamint az állataiknak szánt takarmányt is. Az alpolgármester hozzátette: talán sosem volt még nagyobb aktualitása a termőföld megbecsülésének, az önellátás fontosságának, mint napjainkban. - A saját földjeinkben, kertjeinkben megtermelt és learatott termés nemcsak egészségesebb, finomabb, de biztos élelemforrás marad a jövőben is – fogalmazta meg.

Beszédét követően a társaság átvonult a hagyományos, kaszás kézi aratás helyszínére. Az aratónapi program nem ért véget az aratással, a munka végeztével a közösségi háznál aratóebéddel várták a résztvevőket, majd kulturális programokkal, mezőgazdaságigép-bemutatóval, borkóstolóval és lovaskocsikázással folytatódott a nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában