Baráti társaság

2022.07.28. 19:30

A menekülőket segítik: jelentős támogatást kapott Dániából a 25 éves Y’s Men Klub Szombathely

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Sikeresen pályázott a Y’s Men International Dániai Régiójához a Y’s Men Klub Szombathely: 1,5 millió forint támogatást kaptak, amellyel a háború elől Magyarországra menekülő ukrajnai családok lakhatását, létfenntartásukat, a gyermekekkel való foglalkozást, integrációjukat segítik. Az idén 25 éves klub vezetőjével, Éliás Zsuzsannával beszélgettünk.

– Minden évben együtt döntünk arról, hogy a karitatív tevékenységünknek ki legyen a célcsoportja. Sokáig Szombathelyről és környékéről, Vas, Zala megyéből kerültek ki a támogatottjaink. Az idén a háború elől menekülők ügye és intézményes segítésük szervezése megyéken átívelő feladatnak bizonyul. A dán szervezet jelentős összeget ítélt meg a program számára, a testvérvárosunk, Kolding klubja kiegészítette ezt. Azért, hogy minél hatékonyabban használjuk fel, együttműködünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Központjával és a szombathelyi csoport vezetőjével, dr. Asbóth Máriával. Velük már akkor számoltunk, amikor pályáztunk – számolt be Éliás Zsuzsanna.

Hozzátette, hogy a dán Y’s Men tagok által összeadott pénz nemrég megérkezett. Csupán annyit kértek negyedszázados ismeretségükre alapozva, hogy a lehető legjobban használják fel azt a menekülők támogatására. Ugyancsak nagy összeget kapott a másik szombathelyi Y’s Men egyesület is. És hogy mire költik az összeget? A régióban – Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében – megoldódik néhány család ideiglenes, akár huzamosabb idejű lakhatása, megkönnyítik a gyerekesek megélhetését, beilleszkedésüket, Győrben pedig gyermektábor szerveződött.

Százéves a Y’s Men mozgalom, 75 éves a dán régió, amelyhez Európán belül tartoznak, és 25 éve alakult a Y’s Men Klub Szombathely. Éliás Zsuzsanna 15 éve vezeti a klubot. Így elevenítette fel a kezdeteket: – 1993-ban Kőszegfalviné Pajor Klára Dániában járt, ott ismerkedett meg a mozgalommal. Hazatérve felvetette, hogy Szombathelyen is jó lenne egy ilyen karitatív szervezetet létrehozni. 1994 októberében Lasse Bergstedt és Poul Thomsen, a szervezet akkori dán vezetői Szombathelyre látogattak, 1995-ben megkezdődött a magyarországi Y’s Men klub szervezése az akkori Egészségügyi Főiskolán.

Szombathelyen az első Y’s Men Klub a főiskola oktatóira és családtagjaikra épülve 1997-ben 14 fővel jött létre. (Azóta még két klub alakult, egy Szombathelyen, a Savaria Y’s Men klub (2001), egy pedig Bobán, Kemenesalja Y’s Men klub (2011).

A klubok a rászorulók segítését és a nemzetközi kapcsolatok ápolását tűzték ki célul, emellett fontos feladatuknak tartják a fiatalok felkészítését és bevonását a segítő tevékenységekbe. A karitatív tevékenységek, az adománygyűjtés, az elesettek, hátrányos helyzetű emberek segítése elsődleges célként fogalmazódott meg a mi alapító okiratunkban is. Az alapítás óta jelen van életünkben, közös projekteket ápol vagy adományokkal segít (pénzbeli támogatással, több raklapnyi Lego játékkal) a dán testvérváros, Kolding Klubja, a Koldinghus Y’s Men Klub. 

Éveken át szerveztünk adománygyűjtő vásárokat, gyűjtöttünk a dévai ferences gyermekotthon javára, ajándékoztunk a szombathelyi Korai Fejlesztő Központ és Micimackó óvoda gyermekeinek, támogattunk tehetséges roma gyermekeket, gyermekintézményeket, időseket, mozgássérülteket tömörítő csoportokat, fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokat, fogyatékkal élő fiatalokat, koraszülötteket. Az elmúlt 25 évben a dániai kapcsolataink révén tíz magyar fiatal részt vehetett Dániában az aarhus-i főiskolán egyéves nemzetközi képzésen, ahol a segítés különféle formáival ismerkedtek meg.

A 2020-ban kezdődött Covid-járvány szakította csak meg a civilekből verbuválódott egyesület összejöveteleinek sorát, de telefonon, e-mailben folyamatos kapcsolatban voltak. Sőt, 2020-ban élelmiszercsomagokat állítottak össze rászoruló családoknak, 2021 karácsonyán pedig a Zalakomári Jelenlét Házat támogatták: egy televízió árát adták össze. Nemcsak karitatív céljaik vannak, hanem az is fontos, hogy az egyesületi tagok közösségként jól érezzék magukat, mondja Zsuzsanna. Havonta-kéthavonta találkoznak, programokat, kirándulásokat szerveznek. Baráti társaság már az övék, amely 25 éve szívesen tesz a jó ügyért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában