A kormány támogatásával, önkormányzati szervezésben

2022.07.07. 17:30

A szünidőben lehet kérni ingyenes étkezést - Megnéztük, Vas megyében élnek-e a lehetőséggel

A nyári szünidőben a legtöbb család számára fejtörést okoz, hogy hova helyezze el gyermekét, amíg ő dolgozik. Sokaknak azonban nem csak ez okoz fejtörést: rengeteg rászoruló család számára jelent óriási segítséget, hogy a kormány – az önkormányzatok szervezésében – a szünidőben is ingyenes, szociális alapú étkezést biztosít a gyerekek számára. Megnéztük, Vas megyében élnek-e a lehetőséggel.

Polgár Patrícia

Kiricsi Annamária és Mógorné Éva a vépi konyhán szolgálnak ki

Forrás: Szendi Péter

A vépi önkormányzattól egy Bozzaiban élő nagyszülő gyámként igényelte négy unokája számára az ingyenes szünidei étkezést. Ők egész éven át élnek az önkormányzat nyújtotta lehetőséggel – tudtuk meg Tátrai-Varga Júlia igazgatási ügyintézőtől. Hozzátette: ehhez nincs másra szükségük, mint hogy gyermekenként két éthordót biztosítsanak az étel szállításához. Az ebédet a vépi óvoda konyháján főzik meg, és a bozzai falugondnok házhoz szállítja. 

Tátrai-Varga Júlia hozzátette: évek óta egyetlen vépi család sem él a lehetőséggel, tavaly volt egy helyi család, aki a tavaszi szünidő idején igényelt ingyenes étkezést. Kondora Istvántól, Sárvár polgármesterétől megtudtuk: rászorultsági alapon egyetlen egy sárvári család sem igényelt ingyenes étkeztetést a nyári szünetre. Szintén nem élt senki a lehetőséggel Őriszentpéteren és a városi jegyzőséghez tartozó másik öt településen (Ispánk, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő, Szatta).

 Több, általunk megkérdezett vasi kistelepülésen is hasonló a helyzet: Pápocon, Jákfán, Kissomlyón, Gencsapátiban nem igényeltek szociális alapon étkezést. Répcelakon más a helyzet, ott összesen tíz általános iskolás diák szülei éltek a lehetőséggel. A helyi általános iskola konyháján készítenek a nyári időszakban is ebédet – ide kell a családoknak elmenniük, hogy megkapják a napi adagot. 

A jánosházi jegyzőséghez tartozó településeken 78, többségében óvodás és általános iskolás gyermek számára nyújt ingyenes étkezési lehetőséget a jánosházi báziskonyha. A legtöbben – 20 család 66 gyermeke – Jánosházáról járnak étkezni a konyhára. Kemenespálfán egy család három gyermeke, Dukán egy család két gyermeke, Karakón egy család két gyermeke, Keléden egy ukrán család hat gyermeke számára kérte az ingyenes étkezést. 

RÁSZORULÓ CSALÁDOK GYEREKEINEK 
Az év eleji minimálbér-emelkedés óta azok a rászoruló családba született gyermekek jogosultak a szünidei ingyenes gyermekétkeztetésre, akiknek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb nettó munkabér 130 százalékát, azaz a 172 900 forintot. Mindemellett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére továbbra is biztosítja ezt a támogatást a kormány – az önkormányzatok szervezésében. Ezen a nyáron 43 munkanapon át, július 4-étől augusztus 31-éig igényelhetik a jogosultak az ingyenes étkeztetést. A nyár végéig be lehet kapcsolódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában