Mulatság

2022.07.09. 20:10

Aratóbandák a büki mezőn - Hintókkal, dottókkal vonultak kaszálni

A 31. Aratóünnepet rendezte meg szombaton Bükön a művelődési és sportközpont.

Merklin Tímea

Vetítették a Visszatekintés 2002-be című filmet annak apropóján, hogy húsz évvel ezelőtt jött létre Bük és Törökbálint testvérvárosi kapcsolata, majd a két városszépítő egyesület is barátságot kötött. A jubileumon emléklapot írt alá a két polgármester, Dr. Németh Sándor és Elek Sándor. Majd megnyitottak a rendezvénytéren a régi képeslapok modorában installált tárlatot, amely a 20 éves barátságról és Bük idei jubileumairól (120 éves a település, 65 éves a büki gyógyvíz, 60 éves a gyógyfürdő) is megemlékezik. 

 

Az ünnepségen – ahol hatalmas tortákat szeltek a nagyközönség számára - közreműködött a 25 éves Büki Répcementi Férfikar, köszöntötték az aratóbandák vezetőit. A résztvevők okleveleket vehettek át Tóth Tamástól, a Büki Művelődési és Sportközpont intézményvezetőjétől és Dr. Németh Sándor polgármestertől, aki aztán hintóra szállt, és a hagyományőrzés jegyében elindult a menet a bükfürdői kemping mellé aratni. Több hintó és két gumikerekes kisvonat gördült végig a város főutcáján, lassítva a forgalmat, de a türelmesebbek integettek az ünneplőknek, mások kikerülték őket mellékutakon. A gondosan előkészített mező körül is gyülekeztek az emberek, hogy a saját szemükkel lássák a kézi kaszálást, sarlózást, gereblyézést a népviseletbe öltözött klub- és egyesületi tagoktól, akik Törökbálintról, Őrimogyorósdról, a Hanságból, Szigetközből, az Őrségből, a Hegyhátról és a Rábaközből is jöttek. Bemutatták  saját tájegységük aratási módját, hogyan kaszálnak, miként szedik kepébe a gabonát, hogyan csomózzák a kévét. Hoztak muzsikusokat, aratóbort, pálinkát, mulatság volt, mígnem visszaindult a menet a művelődési központhoz, ahol folklórműsor volt a Bagi Muharay Elemér Hagyományőrző Néptáncegyüttes közreműködésével, és aratóbál zárta a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában