Felolvasószínház

2022.07.18. 17:00

Az ígéret ostroma pont 40 év múlva: emlék és varázslat a kőszegi Jurisics-vár lovagtermében - fotók

Napra pontosan 40 évvel évvel a Kőszegi Várszínházat megnyitó ősbemutató után, július 17-én  játszották újra Az ígéret ostroma című történelmi színjátékot: ezúttal felolvasószínházi formában, a Jurisics-vár lovagtermében. Szép volt.

Ölbei Lívia

Jurisics Miklós és Szeréna: Őze Áron és Sziládi Hajna

Fotó: Unger Tamás

„A városkának volt egy kis erős vára, amely hat évvel a mohácsi vereség után feltartóztatta és visszaverte a törököt (...)” – írja Ottlik Géza az Iskola...-regényben, amelyben egyszer sem nevezi meg Kőszeget – „csak” nagyon-nagyon pontosan beleírja a történetbe, kivetítve a várost is a mindenség ernyőjére. Ennek a kis erős várnak a lovagtermében történt valami különös vasárnap este. A 40 évvel ezelőtti ősbemutatóra – amely a várostrom 450. évfordulójára készült –  finoman, szenvedélyesen, szépen rákopírozódott egy másik, egy vadonatúj  előadás, amely semmilyen értelemben nem akart olyan lenni, mint az a régi. Hogyan is akart volna: a színház mindig itt és most van. 

Még akkor is tartalommal kell megtölteni ezt az elhasznált közhelyet, ha ezúttal vállaltan tiszteletadásról van szó: a várszínház alapítói előtt. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház színészeinek sikerült: példánnyal a kézben, a mágikus üres térben, ahol csak a lovagterem színpadának meggypiros függönye és magastámlás, egyenes derekat kívánó székei – jó, meg Kőszeg maga – működtek közre a hangulat megteremtésében; Csiby Gergely rendező az instrukciókat olvasta föl. Az Életünk folyóirat 1982/augusztusi számában megjelent Páskándi Géza-szöveg – nem is olyan sárgák még a lapok – egyszer csak felfénylett, megszólalt (dramaturg: Karácsony Ágnes): itt és most, nekünk és rólunk; békéről, háborúról, küzdésről, áldozatról, célokról, otthonról, önazonosságról.  Sőt: hatványozottan színház volt ez, hiszen most az egyszer, soha máskor. 

 

A tapsrendnél minden színész kimondta az elődje nevét is. Jurisics várkapitány szerepében Őze Áron Bánffy Györgyét, Jurisicsné szerepében Kovács Vanda Sunyovszky Szilviáét, Szeréna szerepében Sziládi Hajna Sáfár Anikóét,  Zaim, az örökké ég és föld között lebegő janicsártiszt szerepében (a Kőszegre hazatérő) Varga Ádám Oszter Sándorét. És így tovább. Csiby Gergely Romhányi Lászlóét – anno ő rendezte a várszínházat megnyitó bemutatót. 

Most már mindkettőt csak egy helyen kereshetjük: a mindenség ernyőjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában