Ítélet

2022.07.13. 15:23

Bíróság előtt a szerb embercsempész, aki kilenc embert csempészett autójában

A Sárvári Járásbíróság bíróság elé állítás keretében vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönre és 5 év Magyarország területéről való kiutasításra ítélt egy szerb férfit.

Szombathelyi Törvényszék

Forrás: Pixabay

A tényállás szerint a terhelt 2022. július 10-ét megelőzően – pontosabban meg nem határozható időpontban – Szerbiában megismerkedett egy bizonyos Maré becenevű férfivel, aki felajánlotta a terheltnek, hogy meghatározott személyeknek a szerb-magyar határ közeléből az osztrák-magyar határ közelébe történő szállításáért cserébe, a megbízás teljesítését követően 1000 eurót fizet a részére - olvasható a Szombathelyi Törvényszék oldalán.
A vádlott ezt elfogadta, és 2022. július 10-én, 17 óra körül a tompai határátkelőhelynél, a kezelésére bízott – a bűncselekmény elkövetéséről tudomással nem bíró személy tulajdonában lévő – Citroen Picasso típusú személygépkocsival belépett Magyarország területére, és a határ közelében várt, mígnem 23 óra körül a Maré nevű férfi által a terhelt mobiltelefonjára küldött koordináták alapján a szerb-magyar határ közelébe, pontosabban meg nem határozható helyre ment, ahol 23:30 óra körül 1 afgán, 5 indiai, és 3 pakisztáni állampolgár – akik az államhatárt korábban, ismeretlen embercsempészek segítségével, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át, s Magyarországon jogszerű tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek – beszállt a terhelt által vezetett személygépkocsiba. Ezt követően a terhelt a 9 külföldit az osztrák-magyar államhatár felé szállította, amely magatartásával segítséget nyújtott e személynek ahhoz, hogy az osztrák-magyar államhatárt a későbbiek során tiltott módon átléphessék, azonban őket 2022. július 11-én hajnalban az M86 számú autóúton a rendőrjárőr közúti ellenőrzés alá vonta, és őt, valamint a szállított személyeket elfogta, és előállította. 

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában