Tántoríthatatlan bátorsággal

2022.07.31. 11:00

Elszármazottak találkozója, és könyvbemutató Kercaszomoron

A község önkormányzata, a Kercaszomori Református Egyházközség és a Fortissimi (Legbátrabbak) Alapítvány második alkalommal szervezte meg az elszármazottak találkozóját. A hétvégi programon a szomoróci hazavédő felkelés 102., valamint Kerca és Szomoróc községek egyesítésének 80. évfordulójára is emlékeztek.

Vas Népe

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

A labdarúgópályán felállított rendezvénysátorban gyűltek össze az elszármazottak és a falubeliek. Elsőként Kercaszomor rendszerváltás utáni első polgármestere, Laczó Boldizsár köszöntötte az egybegyűlteket. 

- Polgármesterré választásom előtt öt évig voltam a falu elöljárója, akkor a lehetőségekhez mérten igyekeztem mindent megtenni az itt élőkért. Sikerült például futballcsapatot szerveznünk, amely évekig működött. Az akkor még működő határőrség is besegített nekünk néhány futballistával, így a kercai fiatalokkal létre tudtunk hozni egy jó kis közösséget - kezdte a beszédét a hajdani polgármester, majd arra is kitért, 1964-ben került Kercaszomorra erdészként, munkája kapcsán sok embert megismerhetett.

Kapornaky Sándor, Kercaszomor jelenlegi polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy megjelent Kercaszomor Értéktárának harmadik kötete, amelyet Soós Kálmán, a település díszpolgára írt. 

Forrás: Szendi Péter

- A Tántoríthatatlan bátorsággal című könyv a szomoróci felkelés és a fortissima küzdelem történetét dolgozza fel. A sorozat első kötete Pongrácz Dániel Határszéli kálvária című könyve volt, a sorban második kiadvány pedig Kapornaky Gyula verseit tartalmazza. A most megjelent Soós Kálmán-könyvet a húszéves küzdelem megkoronázásának tekintjük, kiadása az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság hathatós támogatásával valósult meg - mondta a polgármester.

A új kötetet V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos mutatta be a jelenlévőknek. 

- Soós Kálmánnal régi az ismeretségünk, barátságunk. A Tántoríthatatlan bátorsággal című könyv hűen mutatja be, hogy az itteniek miért küzdöttek. A könyv először is megidézi a gyepűelvi, őrállói világ legendás hagyatékát, majd kitér a környék legősibb szakrális emléke, Vas megye legrégibb falusi kőtemploma, a Szent Vencel-templom bemutatására. Szó esik az „amerikás magyarokról”, a nagy háborúról és annak végzetes következményeiről, majd a szomoróciak hősies ellenállásáról. A könyvben a kercai örs korabeli állományának névsora is olvasható – összegzett a képviselő, majd a szerzőt méltatta, akinek minden sorában érezhető a hazaszeretet, a szülőföld iránti tisztelet.

A szombati programot kultúrműsor zárta, őrségi és határontúli fellépőkkel, este az Előretolt Helyőrség rocktörténeti műsorával, majd az Ismerős Arcok, Teleki Pál-érdemérmes zenekar ünnepi koncertjével ért véget a nap. Az ünnepi eseményen részt vett Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Czikó Anita, Magyarország Lendvai Főkonzulátusának konzulja, valamint Balassagyarmat és Lovászi települések küldöttsége, de megtisztelték a rendezvényt szlovéniai magyar vendégek, köztük a nemzetiségi szervezetek vezetői, valamint a környező települések polgármesterei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában