Karrier

2022.07.05. 07:00

Értékesítés, orientális tánc, jóga és webdizájn - A sokoldalú Kovács Ágnessel beszélgettünk

Napközben kavicsot és homokot ad el osztrák betonüzemeknek, partnercégei arculatépítésén dolgozik, délután női jógát vagy orientális táncot oktat. Kovács Ágnes kommunikációs szakértő és mozgásoktató szerteágazó munkát végez, de – mint kiderült – van közös halmaz tevékenységeiben.

Tóth Kata

Kovács Ági: „Nincs annál jobb érzés, mint amikor egy fáradtan érkező nő ragyogva, csillogó szemmel távozik”

Forrás: Cseh Gábor

Okleveles kommunikációés médiaszakértő, PR-menedzser, nőijóga-oktató, gerincprevenciós tréner, csoportosfitnesz-instruktor, orientális folklór, show-hastánc és bellyfit mozgástréning-oktató – Ági (virtuális) névjegykártyáján így sorakoznak a foglalkozásnevek. Hamar kiderül, minden napja kicsit más, és az is, hogy mióta elvégezte az egyetemet, mindig rugalmas időbeosztással, egyéni vállalkozóként dolgozott.

 – Egy Vas megyei kavicsbánya az egyik fő megbízóm. Az ausztriai értékesítés és az ügyfelekkel való kapcsolattartás a feladatom. Főiskolásként kezdtem a zöldmezős beruházásnál, és építettem ki az ügyfélkört az akkori vezető mentorálásával. Ennek 19 éve – közben már az első három év után a régióban piacvezetővé vált a bánya – meséli. Ági német és kommunikáció szakon végzett a szombathelyi tanárképző főiskolán, később kommunikáció és médiatudomány mesterszakon a pécsi egyetemen. Azt tudta, hogy a német nyelvet szeretné használni, de iskolában tanítani nem akart. Oktatni viszont igen, ám ez csak később vált világossá – női jóga és tánc lett belőle. 

– A betonüzemeknél és általában az építőiparban férfiak dolgoztak. Ráadásul akkoriban négy évig az iaidóval, a kardvívás japán nemzeti változatának mondott harcművészeti ággal foglalkoztam, így még az edzőtársaim is férfiak voltak. Az egyik főiskolás csoporttársam elhívott az MMIK-ba egy nőiség tánca foglalkozásra Priol Hédi orientálistánc-oktatóhoz. Lenyűgözött, amit ott tapasztaltam, és ott ragadtam. Az évek alatt a hobbin túl az életem részévé vált a tánc. Olyan sok jót kaptam, hogy egy idő után másokkal is meg akartam osztani. Így kezdtem táncot oktatni elsősorban rekreációs jelleggel. A tánc a szakrális és a gyökércsakrára hat, azokat a területeket mozgatja meg főként, ahol a női szervek elhelyezkednek. Nem koreográfiákat tanítok, hanem elemeket, mozdulatokat, kombinációkat, amelyeket elsajátítva ki-ki a saját táncát tudja felépíteni.

 A jógával először kismamaként találkoztam, majd női jógára jártam, ami egy alkalmazott irányzat: változatos stílusú, többféle iskolából merít, azt használja, ami a női test számára a legmegfelelőbb. Azóta számos képzést végeztem: egy nemzetközileg is akkreditált nőijóga-oktatói képzést, és az orientális tánc több ágát kezdtem tanulni, show-hastánc és bellyfit mozgásoktató lettem. 2018-ban pedig gerincterápiás jógaoktatói továbbképzést végeztem. Pozitív visszajelzések érkeznek: a vendégeim szeretik, hogy komplex élményt kapnak. 

Csak két példa: nemcsak ászanákat végzünk a jógamatracon, hanem közben az adott óra témájának megfelelően illatokat füstölünk és beszélek a jógafilozófiáról is. A táncórák végén pedig jógaászanákkal nyújtunk. Nincs jobb érzés, mint amikor egy fáradtan érkező nő ragyogva, csillogó szemmel távozik. És hogy miért hasznos a nőknek, ha orientális táncot és női jógát tanulnak? 

– A nőknek a nyugati világban rengeteg elvárásnak kell megfelelniük. Fontos visszavezetni őket a gyökereikhez, a valódi erejükhöz, ami a fűszálhoz hasonlítható: rugalmas, hajlékony, így alkalmazkodni képes. Ha vihar tombol, a fűszál meghajlik, a földre simul, és ha újra kisüt a nap, akkor sérülés nélkül él tovább. A jóga pedig összekapcsolódást jelent: a jógaszentírások szerint ilyenkor a Legfelsőbbhöz kapcsolódunk. Mindez önismereti utazás is. Fontos, hogy mi, nők figyeljünk magunkra és adjunk magunknak időt. Én ehhez szeretném megteremteni a teret és az eszközöket, amelyekkel megtalálják az egyensúlyukat, és a lábujjuktól a fejtetőjükig minden testrészüket átmozgathatják. 

Áginak változatosak a napjai – van, amikor a mozgásoktatás, máskor az irodai munkája ad több feladatot. Az értékesítésen kívül webdizájnnal is foglalkozik, azon belül arculatépítéssel – mondani sem kell, hogy ez is kreatív tevékenység, ami a táncban, az értékesítésben és az ügyfél-kapcsolattartásban is elengedhetetlen. 

– Szeretek híd lenni, összekötő elem, egy jóga- vagy táncórán kibontakoztatni az értéket, amivel egy nő rendelkezik, és ugyanígy az ügyfeleim, a cégek értékeit, szolgáltatásait, termékeit eljuttatni a vevőkhöz – mondja. Az állandó fejlődést mindehhez elengedhetetlennek tartja, hiszen „akkor hiteles valaki, ha folyamatosan, élethosszig tanul”. Azzal a mentalitással dolgozik: ha csinál valamit, akkor jó érzést hagyjon az embertársaiban. A jóga alapelve is a „nem ártás”, erre és a bizalom megtartására törekszik az üzleti kapcsolataiban is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában