Családsegítőből lesz intézményvezető

2022.07.13. 14:36

A gondozási központ élén - Farkas Liliánt augusztus 2-án nevezik ki intézményvezetőnek

A vépi képviselők júniusban egyöntetű döntést hoztak: Farkas Lilián mellett döntöttek a Dr. Zmertych Aurél Gondozási Központ intézményvezetői pozíciójára kiírt pályázaton. Lilián több mint egy éve Vépen dolgozik, családsegítőből lesz augusztus 2-tól intézményvezető.

Tóth Kata

Farkas Lilián eleve hosszú távra tervezett Vépen

Forrás: Unger Tamás

Ha szükséges, helyettesíti a kolléganőjét, aki szabadságon van, végzi a gyermekjóléti-családsegítő feladatokat, amíg nem találja meg az utódját, közben ismerkedik a vezetői felelősségekkel – sűrű a nyár a munka szempontjából Lilián számára, aki mint megtudtuk, 36 éves, a családjával Szombathelyen él és egy kilencéves kislány édesanyja.

– Általános szociális munkásként végeztem a PTE szombathelyi képzési központjában. Tavaly gyógypedagógiai asszisztens végzettséget szereztem mellé. Hogy mi vitt a segítő szakma felé, azt nem tudom pontosan megfogalmazni, de tudtam, hogy a gimnázium után Szombathelyen akarok maradni, és később emberekkel, gyermekekkel foglalkozni. Tavaly április óta dolgozom a Dr. Zmertych Aurél Gondozási Központban, előtte 11 évig a hajléktalanellátásban, majd közel két évig a Gencsapáti Gyermekotthonban szereztem tapasztalatot. A hajléktalan emberek között mentálhigiénés munkatársként, szociális munkásként alkalmaztak, az ellátás szinte minden szegmensét megjártam. Az átmeneti szállón és az éjjeli menedékhelyen is dolgoztam – éjjelimenedékhely-vezetőként két évig –, valamint hajléktalan-idősotthonban is. 

Utána következett Gencsapáti, aztán Vép. Tíz családdal kezdtem – jobbára gyermekjóléti feladatokkal. A klienskör legfőbb problémáit az anyagi, megélhetési gondok, a gyermekek veszélyeztetettsége adja és a szenvedélybetegség jelenléte a családban. Rendszeresek voltak a családlátogatások, az ellátottak mindennapjait kísértem figyelemmel, mindegyikkel jó a kapcsolatom. A jelzőrendszer jól működik Vépen, az óvodával, az iskolával, a gyermekorvossal, a rendőrséggel is szorosan együttműködünk. Az ellátott családok száma csökkenő tendenciát mutat, a központ munkája jobbára az idősgondozás, idősek köré csoportosul – mondja. Lilián eleve hosszú távra tervezett, szeret a jó légkörű csapatban dolgozni. Amikor a pályázatot meghirdették, a munkatársai és Kovács Viola, a korábbi vezető is biztatta az indulásra – az utóbbitól sok segítséget kap. 

Jelenleg hatan dolgoznak a központban. Vépről tízen veszik igénybe a házi segítségnyújtást és 25-en a nappali ellátást, ennyien fordulnak meg a napköziben egy héten. A központ ellátásai igazodnak a lakosság igényeihez. A településeken élő családok, ezen belül a társadalmi kirekesztettséggel leginkább fenyegetett rétegek, csoportok (idősek, fogyatékkal élők, gyermekek) életminőségét hivatottak javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában