Halas nap

2022.07.10. 07:00

Három tavon versenyeztek a horgászok, a fogadónál kóstoltatás zajlott Vaskeresztesen

A vaskeresztesi Alpesi Fogadó és Horgászturisztikai Központ szombaton rendezte meg a VIII. Pinka-völgyi Halas napot.

Merklin Tímea

Fotó: © Cseh Gábor

A halételek, a horgászat népszerűsítése a célunk - tájékoztatott a rendezvényt szervező Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke, hozzátéve, hogy mivel Vaskeresztesen van a szövetség központja tizenöt éve, ezt a térséget, a Pinka-völgyét is szeretnék megmutatni a nagyközönségnek. Negyvenhárom induló volt a horgászversenyen, három helyszínen: a horgászturisztikai központ előtti tavon a fiatalok versenyeztek, Pinka holtágán a hobbi felnőtt horgászok, a többiek pedig az önkormányzati kis tavon. Mellette zajlott a halételkészítő verseny, ahol tizennégy finomságot - különböző halászléket, sült halakat, füstölt halakat - adtak be zsűrizésre. A csapatok a megye több pontjáról érkeztek, de akár a megyehatáron túlról is.  Családias hangulatot adott, hogy összeszokott társaságok, vagy olyan kis közösségek jöttek, akik itt a főzés kapcsán is örülnek az együttlétnek. A versenyre nem kellett nevezési díjat fizetni, a szövetség biztosított a csapatoknak helyet és egységcsomagokat, a csapatok vállalták, hogy a főzőhelyek mindegyike vendégül lát tíz embert halétellel. Központi halételkóstoltató helyeket is felállítottak: ha valaki ötszáz forintért karszalagot vásárolt, ezekben csipegethetett az ízlésének megfelelően. Volt itt is halászlé sült hal, „halbász-kolbász” (ami azt jelenti, hogy a benne lévő hús kilencven százaléka hal), ezt tették a hot-dogba ezenkívül készítette halburgert is. Puskás Norbert elárulta: Öt-hatszáz kilogramm halat dolgoztak fel az eseményre a kollégái.

 

Az eredményhirdetésnél az összetartó horgásztársadalmat méltatta Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, parlamenti alelnök, kiemelve, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországot még élhetőbbé tegyék, hiszen az egészséges életmódot, a természet és a környezet megóvását is népszerűsítik tevékenységükkel. Egy átlag magyar hat kilogramm halat eszik egy évben, ami nagyon kevés a mediterrán országok vagy Japán halfogyasztásához képest. A képviselő a zsűrinek is tagja volt, dicsérte a különleges, kreatív ételeket, a halfasírttól a halas töltött káposztán át a sörtésztában sütött halig, amint mondta, szó szerint értendő, hogy „egyik finomabb volt, mint a másik”. 

A zsűrinek tagja volt Andrejszky Zoltán, aki Halimádók konyhája főzőshow-t is tartott (azonos címmel könyvet is írt). Olyan ételt választott, amit televíziós műsorában is szokott, ami könnyen, gyorsan otthon is elkészíthető: tejszínes, fokhagymás afrikai harcsát masnitésztával. Amint a főzőmester elmondta: szokott horgászni, de nem pucol halat soha, a főzéshez kész, megtisztított halat vásárol. A barátaival nyaranta az óceánokra, tengerekre jár horgászni, szívesen fog cápát, tonhalat. 

A horgászversenyen kupákat, ajándékutalványokat, érmeket lehetett nyerni, a főzők egyedi őrségi kerámiaedényeket kaptak. Pinka-völgyi Emlékbort kaptak, akik nem értek el helyezést. Ingyenes borkóstoltatás is kapcsolódott a halételekhez illően. A színpadon fellépett a Szentpéterfai Gradišće tánccsoport, a Vaskeresztesi hagyományőrzők, játszott az Alma együttes. 

Eredmények

Horgászversenyek
Kategória: Versenyző 
HelyezésNévEgyesületSúly (g)Helyezési szám
1.Misák NorbertBüki Horgász Egyesület313001
2.Michael SchneiderSárvíz-Tavi Horgászegyesület195802
3.Koltai MátéKéthatár-tó Kerkafalva HE.107203
Kategória: Felnőtt hobbi 
HelyezésNévEgyesületSúly (g)Helyezési szám
1.Jánny BenjáminElektromosok SHE.63001
2.Zsankó GyörgyPannónia Horgász Egyesület55601
3.Bucsek MátéRábapaty és Vidéke HE.41002
Kategória: Ifjúsági 
HelyezésNévEgyesületSúly (g)Helyezési szám
1.Gersei MilánKörmendi Munkás HE.73201
2.Bertha LucaHegyfalu és Vidéke HE.34001
3.Pados BenceKőszegi Sporthorgászegyesület72802
Különdíj: Kiss Renáta - Elektromosok SHE. - 9940 gr. - Versenyző 4. hely

 

Főzőversenyek
Kategória: Halászléfőző
HelyezésCsapatnév
1.Halfarok - Halászlé
2.Bagolyvár - Halászlé
3.Kéthatár-tó Horgászegyesület - Szegedi halászlé
Kategória: Halételkészítő
HelyezésCsapatnév
1.Suri Batyus Team - Tésztában sült harcsa szeletek
2.Elektromosok - Füstölt inyencségek
3.Körmendi Munkás HE.- Vargányás halfasírt
Különdíj:Marcali Öregvidrák - Sült hal pikáns szósszal (hagyományos ízvilág)  
Különdíj:Melluszony - Spenótos halgombóc leves és hallal töltött káposzta (innováció)
Helyezést nem elérő csapatok:
FERRUM PISCIS
HALŐR
Màjky Szaki konyhàja
Perintpartiak
Olad Városrészért Egyesület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában