Tanulmányi verseny

2022.07.26. 10:20

Ifjú szombathelyi fizikusok az ezüstérmes magyar csapatban

Ezüstéremmel tért haza két szombathelyi diák az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének hétvégén rendezett világdöntőjéről.

Tóth Kata

Balról Martin Plesch, az IYPT Elnöke, Penc Patrik BME-hallgató, felkészítő; Kalocsai Zoltán, Bodor Emma, Czehlár Gergely, Pesti Patrik, dr. Jenei Péter, Simon Tamás és a Temesvári Egyetem Fizika Intézetének vezetője

Forrás: VN/ IYPT

Július 17. és 22. között Temesváron rendezték meg az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyét (International Young Physicists’ Tournament, IYPT), amely a középiskolások számára az egyik legrangosabb nemzetközi fizikaverseny, egy angol nyelven folytatott tudományos vita. A 35. IYPT-re 17 fizikai kutatási témakörből kellett felkészülniük a csapatoknak. A hazai több fordulós versenyről a három budapesti gimnazista – Bodor Emma a Fazekas Mihály Gimnázium; Czehlár Gergely a Veres Péter Gimnázium; Simon Tamás a Budapesti Német Iskola tanulója – mellett két szombathelyi fiatal – Kalocsai Zoltán a Nagy Lajos Gimnázium és Pesti Patrik, a Bolyai-gimnázium tanulója – jutott be a magyar csapatba, és képviselhette Magyarországot a Bánát központjában, Temesváron. 

A többfordulós hazai megmérettetésen egyénileg versenyeztek a diákok, a világversenyen már csapatban. A magyar csapat felkészítését az ELTE TTK Fizikai Intézetének munkatársai és hallgatók végezték. Szereplésüket sajnos megnehezítette, hogy az érkezéskor az egyik csapattag tünetmentesen pozitív Covid-tesztet produkált, ezért őt elkülönítették, a megmérettetés első felében nem versenyezhetett. Rohamtempóban kellett a többieknek az általa elsajátított fizikai problémakörökből felkészülniük. A világversenyen a részt vevő 25 országból a magyar csapat az 8. helyen végzett, és a nemzetközi zsűri döntése alapján ezüstéremmel térhetett haza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában