Felelős szülők

2022.07.07. 07:00

Borítékolhatjuk az örömöt - Így alkothatunk saját tervezésű 3D-s képeslapot

Kétségtelen, hogy a mobiltelefonok világában minden üzenet villámgyorsan ér célba. Fotók, emojik, izgő-mozgó alakok cikáznak már a kisebbek szemei előtt is a képernyőn. Pedig az elektronikus üzeneteket senki nem őrzi meg évekig vagy örökre kedves emlékként. Itt az alkalom, hogy a polcra kerüljön a kütyü.

Tóth Kata

Ha előre megfestünk vagy megrajzolunk egy alakot, vágjuk ki, és ragasszuk fel a kiugró ablakra

Forrás: Tóth Kata

Vegyük elő az iskolából hazaküldött maradék színes papírokat, használt vízfestékeket, zsírkrétát, az ollót, a vonalzót és a félig már beszáradt ragasztót. A gyors előkészületek után már csak némi pontos mérés kell, és a kezünkben tarthatjuk a nyári színpadot, amit megtölthetünk átélt élményekkel vagy egyszerűen csak napsugaras hangulattal. A legjobb, ha a nyári vakációnkról mesélnek a vidám pop-up üdvözlőlapok. Alkothatunk saját tervezésű 3D-s képeslapot a barátoknak vagy a családtagoknak. Az egyedi kártya elkészítésébe besegíthetnek a szülők, a fogadó öröme pedig borítékolható. A hozzávalók a következők: színes ceruzák/zsírkréták/filcek/vízfesték; színes papír/origamipapír, egy darab színes, A4-es méretű kartonpapír, ragasztó stift, olló és egy nagyobb méretű boríték. 

Először hajtsuk félbe az A4- es kartonpapírt és a hozzá választott színes papírt. Az utóbbi kerül az üdvözlőkártya belsejére. Vonalzó segítségével mérjük ki az ábrán megadott méreteket a színes papíron. Ceruzával dolgozzunk, így az írás később radírral egyszerűen eltávolítható. Amikor elkészültünk az első alkotással, és szerzünk némi gyakorlatot, bátran alkalmazzunk más elrendezésű bemetszéseket. Fontos, hogy csak a függőleges vonalak mentén vágjuk be a lapot. A lap hajtott oldala mindig alul legyen. 

Vonalzóval mérjük ki az ábrán megadott méreteket a színes papíron
Forrás: Tóth Kata

Hajlítsuk be a három bevágást úgy, hogy az ábrán látható megjelenést kapjuk. Nyissuk ki félig a papírt, megteremtve a pop-up, azaz felugró „színteret” az alakoknak. Ha ezzel készen vagyunk, radírozzuk ki a ceruzavonalat. Ragasztóstift segítségével rögzítsük a színes papírt a kartonlaphoz. Varázsoljunk fodrozódó hullámokat, gumikacsát, pöttyös labdát vagy illatos virágokat nevető napocskával a felsorolt eszközök – festék, ceruza, zsírkréta – bármelyikével. 

Ha előre megfestünk vagy megrajzolunk egy alakot, némi körvonalat hagyva vágjuk ki, és ragasszuk fel a kivágott részt a kiugró ablakra. Bánjunk körültekintően a papírral és a ragasztóval, úgy meghálálja a törődést. Meséljen helyettünk a lap, de nyugodtan írhatunk bele rövid üdvözletet, mert ez még személyesebbé teszi a meglepetést. A kész nyári emléket bújtassuk nagyobb méretű borítékba, és juttassuk el minél hamarabb annak, akinek szánjuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában