Őrült hasítás a domboldalban

2022.07.30. 20:01

Ilyet még nem látott: fürdőkádból, vécékagylóból, hűtőszekrényből épített járgányokkal száguldottak a Vadásánál

Rengeteg érdeklődő kísérte figyelemmel a hatodik Vadása Derbi futamait. Az indulók az idén is beleadtak mindent, ötletes járgányokkal gurultak le a domboldalban. A jelmezekre, a körítésre is adtak a szereplők, így fantasztikus hangulat kerekedett szombaton délután és este a Vadása-tónál. Volt színes füst, kisebb tűzijáték, konfetti-bomba, a képzeletnek semmi nem szabott határt.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Az idei már a hatodik Vadása Derbi volt a sorban. A kezdetekkor Láda Derbinek hívták a rendezvényt, később átkeresztelték, hogy valamilyen módon bekerüljön a névbe maga a Vadása, a környék emblematikus turisztikai célpontja. Az őrült futamra ebben az évben 22 csapat nevezett 23 járművel. Az indulók gazdag fantáziával építették fel járgányaikat, hűtőszekrényt, terepasztalt, fürdőkádat vagy éppenséggel vécékagylót is felhasználtak az extrém járműcsodákhoz.

Négy futamot rendeztek, az elsőben a gyorsaság volt a lényeg, a másodikban szlalompályát kellett teljesíteni, a harmadikban kartondobozokból épített falat kellett áttörni, a leglátványosabb zárófutamban pedig showműsort kellett produkálni. Kropf Boglárka szervezőtől megtudtuk, hogy a szombat délelőtti szakadó eső miatt elkeserítőnek látszott a helyzet, de mikorra a kezdést hirdették, felszakadozott a felhőzet. A jó idővel megjött a tömeg is, rengeteg érdeklődő érkezett a tópartra, hogy megnézze az őrült járművek száguldásait.

Az indulókat megihlette az ókori Egyiptom, hiszen fáraó is hasított a futamokban, de ott volt Csabaméri, a fagylaltos, Jack Sparrow, a kalózkapitány, Hókuszpók és a Hupikék törpikék, valamint apácák és boszorkányok egész csoportja is. A csapatelnevezések is nagy fantáziáról árulkodtak, a Fri-goo Team, a WC SC, a Dübörgő Disznók és a Gyarmati Borivók is ott voltak a regisztráltak között.

Az első futamban a zsűri azt nézte, ki gurul le leggyorsabban a lejtőn, ezt a Fiúk a jelmezes bálból elnevezésű csapat tagjai nyerték, akik három kerékre építették fel szuperjárgányukat. A derbi legjobbjának a Karib-bika Kalózait választották, az extrém, kincsesládára épült járművet a híres Jack Sparrow kapitány kiköpött mása irányította. A közönségdíj a Hekkláren Racing Team-é lett, a csapattagok halálfejes fekete hajót gördítettek le a pályán. A fináléban a legnagyobb show-t kétségkívül a CsaCsa Jo Jo fagylaltoskocsija csinálta, benne Bagaméri „rokonával” Csabamérivel, aki rendületlenül osztogatta a fagylaltot a járművet ostrom alatt tartó gyerekeknek.

Díjazták a legfiatalabb csapatot, a Lángördögöket, emellett a legmesszebbről érkezett formációt is jutalmazták: a Villám bébi ketreces járműve egyenesen Szentesről érkezett. Kiosztottak egy emlékdíjat is, ezt a Dübörgő Disznók kapták. Ezzel idézték fel a rendezvény ötletgazdájának emlékét. Pátkai Roland volt ugyanis a derbi megálmodója, aki néhány éve elhunyt, halála után a SzentjakabiIfjúsági és Szabadidős Egyesület vitte tovább a programot. A zárórészben a Kell ott fenn egy ország című dal szólt, közben Pátkai Roland családja és barátai vonultak fel azzal a repülővel, amelyet Roland készített évekkel ezelőtt az legelső derbire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában