Testvértelepülés

2022.07.25. 16:28

Jánosházi küldöttség járt Jánosházán

A szlovákiai Janovcéba, Dunajánosházára látogatott a jánosházi városvezetés, hogy ápolja a két Jánosháza közti testvértelepülési kapcsolatot – ennek megpecsételésére Kiss András polgármester emlékplaketett vehetett át Ľudovít Dubaňtól, Janovce polgármesterétől.

VN

Forrás: VN

Janovce, azaz Dunajánosháza, köznapi nevén Jánosháza egy megközelítőleg 500 fős kistelepülés Szlovákiában, a Galántai járásban, Pozsonytól megközelítőleg 30 kilométerre helyezkedik el. A magyarországi Jánosházával a testvértelepülési kapcsolata 2014-re nyúlik vissza, ám a hivatalos testvértelepülési szerződést 2017-ben írták alá – tudtuk meg Kiss András polgármestertől.

Az elmúlt nyolc évben évente legalább egyszer találtak arra alkalmat, hogy a magyar küldöttség Szlovákiába, a szlovák pedig Magyarországra látogasson, a települések életének fontosabb eseményein mindig részt vesznek a vasi kisváros és a szlovákiai falu képviselői.

Janovce múlt szombaton ünnepelte 230. születésnapját egy falunapi rendezvénnyel. Ennek a díszvendége volt a nyolcfős jánosházi küldöttség, köztük Kiss András polgármester, Németh Zoltán és Nagy Péter képviselők, valamint Balás Endre jegyző, akik látogatásukkor – ahogy mindig, úgy ezúttal is - megkoszorúzták a második világháborúban Janovcénél elesett magyar katona sírját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában