Körkép

2022.07.25. 07:00

Jó szezont ígér a pálinka Vas megyében - A cseresznye után most a kajszi a népszerű, de déligyümölcsöt is hoznak - fotók

Hagyománya és kultúrája lett a pálinkafőzésnek az elmúlt közel másfél évtizedben Magyarországon. Ma már nem a mennyiség határozza meg a minőséget, mert egyre többen felismerték: a jó párlat alapja a jó gyümölcs – az idén pedig abból nincs hiány.

Cseh-Egyed Bernadett

Nagy Szabó Milán is jónak értékeli az idei termést

Forrás: Szendi Péter

Két hete próbafőzéssel kezdődött a szezon, most már éjjel-nappal, a hét minden napján üzemel az a szombathelyi pálinkafőzde, ahol egy forró, hétköznap délelőtt járunk. Kint közel 30 Celsius-fokot mutat a hőmérő, de ez semmi ahhoz képest, amennyi a fával fűthető kisüsti tartály mellett van. Nagy Szabó Milán ügyvezető elmondja: ügyfeleik szabadon választhatnak, hogy ezen a hagyományos vagy a modern aromatornyos rendszeren szeretnék kifőzetni a cefrét. Ő személy szerint a jól bevált, régi módszer híve, de kétségtelen: mindegyiknek megvan az előnye. Úgy tapasztalja, idén a gyümölcstermésre nem lehet panasz: érkezett már cseresznye, meggy, és most a kajszi a legnépszerűbb. Az utóbbi években egyre többen hoznak eperből, különböző szőlőkből, szederből és áfonyából készült cefrét, de nem ritkák a trópusi gyümölcsök sem. A pálinka minősége sokszor nem is a gyümölcs fajtáján, hanem annak milyenségén múlik: a jó cefre alapja az egészséges gyümölcs, amelyet kimagozás és pépesítés után légmentesen zárható hordóban érdemes erjeszteni. 

Nagy Szabó Milán mesél arról is, a Szombathelyen és környékén élők általában a 48 fokos pálinkát kedvelik. Ez szerinte is ideális – se nem erős, se nem gyenge, és kihozza az aromát. A pálinkaház előtt különböző méretű hordók sorakoznak, megtudjuk: vannak, akik nagyobb, mások kisebb mennyiségekkel érkeznek, de 100 litert már mindenképpen érdemes kifőzetni – abból tízliternyi jó pálinkánk lehet. 

Nagyüzem van Győrváron, Birkás István pálinkafőzdéjében is, aki bérfőzéssel több mint harminc éve foglalkozik, kereskedelmi célra jó tizenöt esztendeje készíti a nemzeti tüzes nedűt. 

– Úgy tűnik, több év után most végre jó szezonnak nézünk elébe, valamennyi gyümölcsből szép termés ígérkezik – mondja a cégvezető. Itt is jól megfér egymással a tradicionális, kisüsti és a modern, egylépcsős technológia. Aztán arról beszélgetünk: a jó végeredményhez kell a jó berendezés és a szakavatott főzőmester, a sok apró fogás, de valójában már sok minden eldől addigra, mire a cefre ideér. – A jó gyümölcsöt jól kell feldolgozni – hangsúlyozza. 

Tapasztalatai szerint valójában ez az, amivel kapcsolatban megváltozott a hozzáállásunk az elmúlt három évtizedben. – 2008-ban, amikor hungarikummá választották a pálinkát, pozitív irány vette kezdetét. A gazdák igényesebbek lettek a cefrekészítésben, olyan alapanyagokat hoztak, amelyekből a korábbiaknál jóval jobb minőségű italok készültek – mesélte. Korábban feléjük is kisebb volt a bizalom: a cefretulajdonosok végig követték a főzőmestereket, ma pedig már csak megkérdezik, mikor jöjjenek a kész termékért. Bár sajnálja, hogy így a baráti hangulatú beszélgetések elmaradoznak, de hogy ezt sikerült kiépíteni, mindennél többre tartja. Éppen ottjártunkkor érkezik egy platónyi sárgabarack. Birkás István az első falat kóstoló után elégedetten bólogat: ebből jó pálinka lesz. 

A gyümölcs kellően érett, szépen szétválik a magjánál és lédús, de még nem rohad. Nem telik el fél óra és a kajszi már a darálóban van, innen pedig az erjesztő tartályba kerül. A tornyokon címkék árulkodnak a tartalmukról: cseresznye, meggy, irsai olivér. Az üzem egy másik részén különböző méretű üvegekbe palackozzák a pandémia ideje alatt belső fetőtlenítőre keresztelt italt. Birkás István beszél arról is, sokat kell még dolgozni érte, de országhatáron belül és kívül egyre népszerűbb a pálinkájuk, reméli, a védett eredetű vasi vadkörte is bekerül a köztudatba. Közben újabb telefon érkezik, menni kell az újabb adag gyümölcsért. Nincs megállás, most van a szezon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában