Szúnyogok

2022.07.01. 07:00

Jövő héten gyérítenek

Megyénkben összesen 79 településen végeznek július első hetében földi szúnyoggyérítést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai.

Polgár Patrícia

Az irtószer emberekre, háziállatokra ártalmatlan

Március eleje óta országszerte, így Vas megyében is rovarbiológusok elemzik a szúnyoglárvák és a kifejlett szúnyogok számát. A feltérképezési program célja, hogy a szakemberek hatékonyan és célzottan léphessenek fel a szúnyoginvázió ellen. A szúnyogok gyérítését már lárva korukban megkezdik a szakemberek, biológiai módszer alkalmazásával, ami azonban a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, ellenük a kémiai szúnyoggyérítésnek nevezett irtószeres permetezés jelent megoldást. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, háziállatokra, növényekre ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Az irtószert csak a települések belterületén permetezik, az a szabadban néhány órán belül lebomlik.

 A permetezések a késő esti, éjszakai órákban zajlanak – tájékoztatott Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Hozzátette, hogy mivel rengeteg szúnyog a magántelkeken fejlődik ki, a lakosság is sokat tehet a szaporodásuk megelőzéséért azzal, ha a ház körül található edényekből mindig kiöntik a felesleges vizet. Ha valaki tartályban, hordóban gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, kössön rá egy szúnyoghálót, és máris sokat tett a szúnyogok ellen – tanácsolja a szóvivő. 

Dóka Imre azt is elmondta: Vas megyében július első hetében összesen 79 település érintett a központi szúnyoggyérítési programban, azonban azt, hogy pontosan hol és mikor jelennek meg a szakemberek, az adott hét elején döntik el az időjárás függvényében. Azt, hogy hol, mikor, milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, minden hétfőn közzéteszik a katasztrófavédelem weboldalán – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában