A legagresszívabb gyógynövény

2022.07.29. 18:30

Készülhetnek az allergiások - Ha nyár, akkor parlagfű

Augusztus első hetében várhatóan több helyen is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet a parlagfű virágporának koncentrációja. A törvény szerint minden ingatlantulajdonos köteles a gyomnövény bimbózását megakadályozni, ennek ellenére az országban ma nincs parlagfűmentes terület.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Pixabay

Több mint egy hónapja tette közzé a parlagfű elleni védekezésről szóló felhívását a Nemzeti Népegészésgügyi Központ. Abban azt hangsúlyozzák: kaszálással, fűnyírással, gyomírtással hozzájárulhatunk a fűpollen mennyiségének csökkentéséhez. A napokban viszont már arra figyelmeztetnek: az arra érzékenyek, allergiások kezdjék el a megfelelő gyógyszerek szedését, illetve szükség esetén forduljanak szakorvoshoz.  

Ezt tanácsolja a Vas Megyei Kormányhivatal is, amely érdeklődésünkre arról tájékoztatott: a korábbi esőzések miatt jelentős parlagfű-zöldtömeg van kialakulóban. Augusztus első hetében mennyisége több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is. 

Július végétől október végéig 

A Magyarországon honos gyomnövények között a parlagfű a legagresszívebb. Az 1990-es években szaporodott el ugrásszerűen, és európai összehasonlításban jelenleg nálunk a legnagyobb a parlagfű-szennyezettség. A növény elterjedése részben klimatikus okokra vezethető vissza, de sajnos nem kielégítő mértékű irtása is szerepet játszik benne. Az országban nem egyenletes a pollenterhelés, ugyanakkor parlagfűmentes terület nincs ma az országban. Jellemzően július végétől október végéig virágzik a gyomnövény – írták.  

A tájékoztatóból kiderül az is, a pollen okozta tünetek súlyossága függ a napi koncentráció mértékétől és a magas pollenkoncentrációjú napok számától. Az allergiás időszakban a napi pollenjelentés alapján az allergiások felkészülhetnek a következő napokra, ami segít a programtervezésben és a várható tünetek kezelésében. 

A tünetek

Pollenallergia – így a parlagfű-allergia is - nemtől és kortól függetlenül bárkinél kialakulhat. A tünetek megjelenhetnek fokozatosan – ilyenkor a parlagfű pollenszórásának idején évről évre visszatérő, egyre súlyosbodó panaszok lépnek fel –, illetve hirtelen, erős tünetekkel is jelentkezhet az allergia. Jellemző tünet az orrfolyás, orrdugulás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, tüsszögés, torok- és/vagy bőrviszketés, súlyosabb esetben nehézlégzés, illetve arra hajlamos személyeknél asztmás roham. Pollenallergia gyanúja esetén szakorvosi vizsgálat javasolt. Megfelelő kezeléssel a tünetek ugyanis jelentősen enyhíthetők.  

 Kaszálás, fűnyírás, gyomirtás

A hatályos jogszabály értelmében az ingatlanok területén egész évben kötelező megakadályozni a parlagfű virágzását, így csökkentve a pollenterhelést, és meggátolva a gyomnövény szaporodását.  Az elhanyagolt zöldfelületeken jelentős a pollent szóró növényállomány, így ebben az időszakban kaszálással, fűnyírással, gyomirtással járulhatunk hozzá a fűpollen mennyiségének csökkentéséhez. A kaszálásnál, fűnyírásnál ügyeljünk arra, hogy a vágás 3-4 cm-re a föld felett történjen, mert így elpusztíthatjuk a már növekvő parlagfüvet, viszont a gyepet nem károsítjuk. Mivel gyomláláskor a növény szárából is felszabadulhatnak irritáló anyagok (terpének), ezért kesztyű használatát javasolják a szakemberek.  

2013 óta működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer, amellyel interneten keresztül bárki jelezheti, ha parlagfüves területet talált. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában