Ezren énekeltek

2022.07.04. 11:24

Két vasi kórus is díjat nyert a vasárnapi országos fesztiválon - fotó

A megye büszke lehet: két vasi kórus is jelentős díjat hozott el a VII. Keszthelyi Dalünnepről, amely országos fesztivál volt a hétvégi: 36 kórus mellett a gyöngyösfalui kórus arany minősítést kapott, a sárvári Pedagógus Női Kar pedig arany minősítést dicsérettel.

Merklin Tímea

A gyöngyösfalui Szent Márton templom énekkara

A gyöngyösfalui Szent Márton templom énekkara immár 24 éve jelen van Lukácsháza és Gyöngyösfalu életében. A kezdeti templomi szolgálat az évek során egyre jobban bővült, már nemcsak az egyházi ünnepek, hanem jelentősebb közéleti események állandó közreműködője, több kiemelkedő, immár hagyományosnak mondható zenei esemény, hangverseny  önálló szervezője és lebonyolítója. Ilyen a 2 évente megrendezett Pünkösdi Dalostalálkozó, a Daloló Templomkert sorozat és az adventi hangverseny. Az énekkar tagjaiból alakult Gyöngyösmenti Dalosegylet előadásában egy  helyi hagyomány, a pösei sárkány legendája is színpadra került vasi  népdalokra írt népi színjáték formájában. Ebben a stílusban készült az Egy jámbor férfi panaszai című játék is, valamint a trianoni emlékműsor Megjött a levél… címmel, melyekkel sikeresen szerepeltek nemcsak a lukácsházi térségi, hanem a vasvári nemzetközi szinjátszó találkozókon, valamint a környék falvai, városai rendezvényein. A kórus egy egymást segítő, egymásra figyelő közösség, amely kitartásával , munkabírásával például szolgálhat , a tagság átlag  életkora ugyanis 70 év. Ezt ismerte el a dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület a Közösségi Kulturáért kitüntetéssel és a lukácsházi önkormányzat Lukácsháza Községért emlékplakettel.

Az énekkar az idei Keszthelyi Dalünnepen való részvétellel lépett ki először az országos szakmai térbe és mérette meg magát: a népdal kategóriában bemutatott trianoni emlékműsorral  nagy elismerést , az egyházi kategóriában pedig országos  arany minősítést kapott. A karnagy: Simkó Zsuzsa zenetanár.

A sárvári Pedagógus Női Kar 53 éve énekel. A kórus repertoárja a régi korok zenéjétől a mai modern zenéig felöleli a zeneirodalom legszebb kórusműveit. Két színvonalas zenei felvételt készítettek, 1997-ben, és 2009 tavaszán, a 40 éves jubileumra; mindkettőt Hallerné Horváth Márta irányításával, aki évtizedek óta vezeti a kórust. Amint tőle megtudtuk, a Keszthelyi Dalünnepen nem is kértek minősítést előzetesen, de olyan szép teljesítményt nyújtottak egyházzenei kategóriában – egy 19. századi francia zeneszerző miséjét énekelték -, hogy a zsűri úgy ítélte meg, hogy engedélyt adnak az előzetes kérés nélküli minősítésre, hogy kiadhassák a dicsérettel megfejelt aranyat, amely az országos fesztiválon a legmagasabb kitüntetés.

Pedagógus Női Kar
Forrás: Benkő Sándor

A találkozón 36 kórus vagyis ezer kórustag vett részt, akik este fáklyákkal vonultak a Balaton partjára és ott együtt zengték az előzetesen megtanult közös számokat. Fantasztikus élmény volt számukra és a hallgatóság számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában