Vakáció

2022.07.08. 14:00

Ki vigyáz a lurkókra? - Nélkülözhetetlenek a táborok, a nagyszülők a szünidőben

Amekkora öröm a vakáció a gyerekeknek, legalább akkora gond a szülőknek az iskolai szünet: hova tegyék a gyerekeket, amíg ők dolgoznak, hiszen nekik nincs szünidő.

Merklin Tímea

Forrás: Szendi Péter

A generációk együttélése már nem divat, de nagy előny, ha legalább egy településen élnek a felmenők, és be tudnak segíteni. Felértékelődik a vidék, a falusi környezet, az egészséges nyugdíjas korú nagyszülők, akiknek van ideje, ereje a gyerekekre vigyázni, velük kalandozni.

Boda Juditnak három gyermeke van: Bence 20 éves egyetemista, Marcell 18 éves, a Nagy Lajos Gimnáziumban fog érettségizni, Luca 10 éves, az Oladi Általános Iskola két tannyelvű osztályában lesz lelkes negyedikes.

- Egy mozgásstúdiót vezetek, vállalkozóként önállóan tudom beosztani az órarendemet, ez hatalmas szabadságot és megkönnyebbülést jelent. Amikor dolgozom, és tudom, hogy a két báty közül egyikük sem lesz otthon, akkor próbálok az idővel sakkozni. Bármennyire is önálló Luca, és bármennyire is szoros a kapcsolatuk, tudom, hogy nem egyértelmű mindennapos dolguk a húguk felügyelete, én az ő programjaikat is szem előtt tartom – mesélte az anyuka. - Szerencsésnek tartom magam, hogy még három kedves nagyszülő segítségére számíthatok bármikor. A nagyszülők szombathelyiek, több napra is elvállalják Lucát. Egyikük autót is vezet, így sokkal könnyebb a logisztika. Luca nem szeret máshol aludni, de az unokatestvérekkel olykor hajlandó a szüleimnél maradni egy-két éjszakát. Szüleim nagyon lendületesek, kreatívak, rendkívül jó humorral megáldva. Náluk is van mód medencézni, erdőben sétálni, hűsölni, sütni-főzni, mindig élménydús az együttlét. Anyósom ugyan idősebb a szüleimnél, de a Luca szempontjából ugyanúgy számíthatok rá, akár váraltan, akár tervezett egész napos felügyeletre van szükségem. A nagyszülőknél mások a szabályok, mint itthon, ezzel ösztönösen tisztában vannak a gyerekek, és ezért is van Luca szívesen velük.

A kislány a második táborában van éppen. Ahova lovagolni jár, felnőttek és gyermekek részére is szerveznek táborokat. A lóval való foglalkozás, a vele adódó feladatok sora kerül sorra az egyhetes tábor alatt. Előtte egy másik táborban volt: a vakáció kitörése után hét osztálytársával természetismereti táborban volt a múzeumfaluban.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor / Cseh Gábor

- A nagyfiaim is öt-öt évig jártak ide, mert nagyon tartalmas, színvonalas, és nem mindennapos ismereteket szerezhettek. Az ár-érték arány teljesen arányos mindkét tábornál. Számomra alapvető a bizalom, hogy a gyermekemre ne csak vigyázzanak, hanem kapjon figyelmet, új ismeretet, jó társaságot, élményeket is. Nagy megnyugvás tudni, hogy a táborvezetők örömmel és odaadással viszonyulnak a gyerekekhez. Ezek a táborok a szíve vágyai voltak, a gyermekelhelyezés egy áldásos hozadékuk – mondta Boda Judit, az árakról szólva pedig hozzátette: a 30-50 ezer forint így egy gyermeknél könnyen vállalható, ám ha mindhárom gyermeket kellene minden áhított táborába befizetni, mérlegelni kellene.

- Jómagam is imádok tanulni, látni, tapasztalni, és élni a nyári felnőtt táborok, programok adta lehetőségekkel, ezért nem is gondolkodtam, azonnal jelentkeztünk ezekbe a jó előre nagyon várt táborokba – összegezte az anyuka.

Hosszú Klaudia Oszkóban él, három gyermeke van: Barnabás 8 éves (2. osztályos), Anna 2 és fél, Rozina másfél éves. Amint megtudtuk, a szünidő náluk nem gond, mivel otthon van gyesen és gyeden a kislányokkal, így a nagyfiút nem kénytelen másokra bízni munkahelyi kötelességek miatt.

- Az más dolog, hogy a korkülönbségek miatt nagyon nehéz minden gyermekemet együtt lefoglalni. A két kicsi megszokta a napirendet, a játékidőt, de ha nincs iskola, és a nagyfiam is velünk van, borul a rend, hisz neki a kora miatt egyértelműen más az értékrendje és az érdeklődési köre. De természetesen könnyítő tényező, hogy férjem nagyon sokat segít a gyerkőcök nevelésében munkája után. Azt gondolom csak együtt vagyunk képesek őket maximálisan ellátni – vázolta az anyuka a családi helyzetet.

A nagyszülőkről elmondta, hogy nem nyugdíjasok, még dolgoznak mindkettőjük oldaláról, így őket nehezebb bevonni a szünidő alatt hosszabb távú segítségbe, de alkalmanként számíthatnak rájuk. Az anyósa, Olgi mama nagyon ügyes, mindhárom gyermekkel elbír egyedül is, örülnek a sűrű látogatásának. Az édesapjával, Oszi papával, ahogy a lurkók becézik, egy faluban élnek, mindennap találkoznak, így közel állnak egymáshoz, különösen a nyolcéves fiúcska, ezért ők sok időt töltenek együtt.

Forrás: Szendi Péter / Szendi Péter

Barnabás a korábbi években is nyaralt már a nagymamájánál és az idén is tervez pár napot eltölteni nála augusztusban, aki néhány faluval lakik csak odébb. Olyankor sokat sétálnak, barangolnak, felfedeznek, mivel mama szereti a természetet, Barnabás pedig megtelik élményekkel. A kicsik egyelőre jobban érzik magukat a saját környezetükben, így inkább mama és papa érkeznek hozzájuk vigyázni rájuk.

- A gyerkőcöket viszonylag sokat visszük kirándulni, de Barnabásnak már második éve nyílik lehetősége az általános iskolája jóvoltából táborba menni két héten keresztül, nappali ellátottsággal. Nagyon örülünk, hogy tartalommal és élménnyel teli napokat tölthet el számára ismert pedagógusokkal, barátaival, osztálytársaival és mindezt költségmentesen, amit iskolai pályázatból és alapítványi támogatásból biztosítanak – sorolta a nyári lehetőségeket az édesanya. - Mivel Barnabás szereti a biztonságot, nem erőltetjük, hogy más, számára ismeretlen környezetű táborokba menjen, így nincs rálátásunk, mennyibe kerülnek más táborok. Ez a tábor, aminek részese, színes programkínálattal rendelkezik: a sport, a kézműveskedés, kertészkedés, strandolás, múzeum-, állatfarm-, kastélylátogatás van a két hét során, jönnek ifjúsági vendégfellépők, elégedett a gyermek az étkezésekkel, a fagylaltozásokkal.

Hosszú Klaudia azt is megfogalmazta, hogy a jövőben nem zárkóznak majd el más jellegű kikapcsolódásoktól, más táboroktól sem, de tekintettel vannak és lesznek az érettségére, nyitottságára, hogy mikor lesz majd ebben partner.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában